Judoka's laten zich niet van de wijs brengen

Ook al is de judowereld in rep en roer, de judoka's zelf blijven uiterst koel. Bij de World Masters in Boedapest, een Olympisch kwalificatie-toernooi, was het aan de prestaties van de Nederlanders niet af te lezen dat de voorzitter en de directeur van de bond al geruime tijd als straatvechters...

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Jenny Gal (-56 kg), Claudia Zwiers (-66 kg) en Ben Sonnemans (-95 kg) wonnen hun klassen. Tamara Meijer (-48 kg), Jessica Gal (-56 kg), Karin Kienhuis (-72 kg), Mark Huizinga (-86 kg) en Danny Ebbers (+95 kg) voegden daar derde plaatsen aan toe.

Voor Nijmegenaar Ebbers betekende zijn derde plaats tevens een nominatie voor de Olympische Spelen. Alle zeven eerder genoemde judoka's hadden die reeds binnen, terwijl Angelique Seriese zelfs al is aangewezen voor Atlanta.

In Boedapest toonde Tamara Meijer vormbehoud door de Duitse Anne-Marie Granade met een houdgreep te verslaan. Daarmee zette ze de eerste stap naar Atlanta, Jessic Gal is nog niet zover. De Haarlemse, drievoudig Europees kampioene, heeft in München met de derde plaats aan de nominatie voldaan maar moet nog wel bij de beste vijf op de geschoonde Europese ranglijst komen.

Jenny Gal, Europees kampioene en tweede van de wereld, bevestigde haar vorm in de klasse tot 61 kg door de finale duidelijk te winnen van de Deense Michele Krey.

Claudia Zwiers gaat steeds beter judoën. Kenners zien haar zelfs als een serieuze medaillekandidaat in Atlanta. In de finale tot 66 kg versloeg ze de hoog aangeschreven Russin Elena Kotelnikova. Bijzonder was de prestatie van Ben Sonnemans. Eerst de Rus Sergoejev, de nummer twee van Europa, van de mat spelen en vervolgens Olympisch kampioen Antal Kovocs in de eigen sporthal kloppen.

De herkansingsfinale tot 86 kg was zelfs een Nederlands onderonsje. Mark Huizinga, overgekomen van de klasse tot 78 kg, en Europees kampioen Maarten Arends moesten tegen elkaar in het strijdperk. Huizinga sloeg tegen de licht geblesseerde Arends 20 seconden voor tijd toe. De Europees kampioen verspeelde daarmee zijn laatste kans op Atlanta. De strijd gaat nu alleen nog tussen Huizinga en Alex Smeets.

Meer over