Judoka Mark Huizinga staat in Rome versteld van zichzelf

Judoka Mark Huizinga had zichzelf onderschat. De olympisch kampioen vierde in Rome zijn rentree na vijf maanden afwezigheid met de derde plaats in de sterk bezette klasse tot 90 kilogram....

ANP

De afgelopen maanden zakte hem de moed soms in de schoenen. Huizinga liep een gebroken vinger op en toen die ellende grotendeels achter de rug was, kreeg de Vlaardinger te maken met een voetblessure en een griepaanval. 'Het zat allemaal tegen. Ik heb de afgelopen maanden niet optimaal kunnen trainen. Daarom had ik dit niveau nog niet verwacht.''

Huizinga begon in Rome, waar Dennis van der Geest zegevierde in de klasse boven 100 kilogram, met degelijke overwinningen op een Oekraïner en een Portugees. Vervolgens kwam hij tegenover de Franse wereldkampioen Demantaucon te staan. 'Daar heb ik nog nooit van verloren.' Ook dit keer bleef de Nederlander overeind.

Vervolgens stuitte Huizinga in de halve eindstrijd op de Cubaan Yosvane Despaigne, begin februari winnaar van het Super-A-toernooi in Parijs. Het verschil was nipt, maar wel in het voordeel van Despaigne. Via de taaie Spanjaard Alarza veroverde de Nederlander uiteindelijk brons.

Dennis van der Geest behaalde goud in de klasse boven 100 kilogram. Guillaume Elmont schreef het A-toernooi van Rome op zijn naam in de klasse tot 81 kilogram. Het 21-jarige talent versloeg in de eindstrijd de Oekraïner Didenko. Elmont won nooit eerder een evenement bij de senioren.

Meer over