Judocoaches belijden openlijk afkeer van elkaar

Het is oorlog tussen de judo-bondscoaches Cor van der Geest en Willem Visser. Geen woord wordt meer gewisseld tussen de twee, integendeel, ze doen in het Olympisch dorp niet de minste moeite om te verhullen hoe hartgrondig de wederzijdse afkeer is....

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

ATLANTA

Sonnemans maakt zondag zijn Olympisch debuut in het halfzwaargewicht maar hij weigert zich bij te laten staan door Wim Visser, de (mannen)bondscoach die daarvoor is aangewezen. Sonnemans eiste dat zijn privé-coach Van der Geest aan de rand van de tatami plaatsneemt en zo zal het dan ook geschieden.

Dat gaat ten koste van Karin Kienhuis die op dezelfde dag in de klasse tot 72 kilo aantreedt en eveneens gecoacht zou moeten worden door Van der Geest. Als het enigszins ongelukkig loopt, zal Kienhuis zonder coach haar medaillekansen moeten verdedigen.

Wim Visser vindt dat mogelijke isolement van Kienhuis het kwalijkste aan deze nieuwe rel in de judogelederen. Toen bij de Europese kampioenschappen van Den Haag zes medailles werden behaald, waaronder vier gouden, leken die gelederen gesloten maar vlak voor het begin van de Spelen sprongen de oude wonden weer open.

Visser suggereert dat Van der Geest, die hij judotechnisch een nitwit vindt, Sonnemans zelf heeft aangezet tot de desertie. De Nijmegenaar had die misschien nog geaccepteerd als ze geen enkele consequentie voor de rest van de ploeg zou hebben. Maar hij vindt het niet te verteren dat Kienhuis, tweede bij de EK van Den Haag, de dupe van de controverse wordt. Het is niet mogelijk alsnog de privé-coach van Kienhuis, Jur Raatjes, in te zetten omdat die niet over een accreditatie beschikt.

Visser is ook verbolgen over de slappe houding van de Judo Bond Nederland in deze kwestie. Of liever: geen houding. Hij veronderstelt dat voorzitter Van Oosten mogelijk niet op de hoogte is van wat zich in het Olympisch dorp tussen de coaches heeft afgespeeld. Visser was hoopvol gestemd toen vlak voor de EK van Den Haag een vrijwel compleet nieuw bestuur aantrad, maar hij is alle fiducie alweer kwijt. Het bestuur weet met de ontstane of ontdekte financiële problemen geen raad en is al even passief nu binnen de Olympische ploeg een enorm conflict gaande is.

Visser en Van der Geest hebben elkaar nooit gelegen. De coach van het Haarlemse Kenamju, die vijf pupillen in Atlanta heeft, werd in 1995 al eens door zijn werkgever, de JBN, verbannen naar de tribunes omdat hij zich bij wedstrijden van zijn eigen pupillen verbaal niet kon beheersen.

Nadat hij Chris de Korte, de coach van Angelique Seriese en Mark Huizinga, in stuitende bewoordingen had beledigd, eiste een aantal trainers maatregelen van de judobond. Visser waande zich niet zelden op een vismarkt, maar trachtte steeds zijn zelfbeheersing te bewaren.

In het Olympisch dorp van Atlanta is daar in zoverre een eind aan gekomen dat hij Van der Geest openlijk attaqueert ten overstaan van wie het maar horen wil. Nu Ben Sonnemans is 'overgelopen' hoeft hij nog maar drie mannen te coachen: zijn eigen pupil Danny Ebbers, Patrick Klas en Europees kampioen Mark Huizinga.

Meer over