Jubileum: Jammie!

Vijfentwintig jaar bestaat de Kookboekhandel in Amsterdam, een kleine, gespecialiseerde winkel, opgezet door Titia Bodon, overgenomen door Johannes van Dam, nu gerund door Jonah Freud....

Adriaan de Boer

Een enkeling stuurde geen recept in. De restaurantcriticus van de Volkskrant legt in Jammie! - Een jong kookboek (Terra/Lannoo; euro 19,95) uit dat de kookboeken van de grootste koks uit Europa die hij in zijn kast heeft staan ('gekregen, nooit gekocht, want dat is weggegooid geld'), egodocumenten zijn - 'valt niet uit te koken'. Immers, 'kookboeken worden geschreven door huishoudsters en huisvrouwen zoals Betje de goedkope keukenmeid, de dames van Wannée en de Britse Delia Smith. Dat zijn de beste boeken om te hebben, op één voorwaarde: Lees het recept en ga vervolgens je eigen gang.'

Zal ons benieuwen, eigenzinnig voortborduren op, zeg, 'Snippen met den drek' uit Betje de goedkoope keukenmeid (1850).

Zijn collega van NRC Handelsblad bakt omstandig een ei; Berthe Meijer maakt gehakte lever, pikante, met Chinese tic; Sergio Herman (Oud Sluis) reikt instructies aan voor 'tartaar van gemarineerde zalm en asperges met appel-champagnevinaigrette en aspergecrème'; de naam 'pseudoniemsoep' van Ileen Montijn verhult dat hij er spruitjes aan ten grondslag liggen; familielid Rieny Freud trekt bouillon van haring (de benaming voor een stuk soepvlees in dit geval).

Het blad Elle Eten marineert drumsticks in Coca-Cola en raadt - Nigella Lawson doet het met een ham in Hoe te eten - het gebruik af van Diet Coke. Vergeten te vertalen: het spul heet hier Cola Light. Titia Bodon maakt Rakott káposzta, zuurkool in lagen, en Rakott krumpl (niet vertaald), Johannes van Dam stooft op de manier van Poitiers - maar dan beter. De huidige uitbaatster komt in het receptenregister het vaakst voor. Daar moet iets zijn misgegaan, tenzij Jonah Freud ook Alma Huisken is, én Els Voors, én Lieke Roos, én Huub Sleper en nog een stel anderen.

Dat neemt niet weg dat Jammie! een leuk, luchtig, opvallend geïllustreerd en vormgegeven kookboek is, bruikbaar uiteraard ook voor wie buiten de doelgroep valt.

Deze winterse punch voor een groot gezelschap (in dito schaal) is van Hilma Shmoskovitz, 'klant'. Doe alle ingrediënten in een emaille pan, breng de inhoud aan de kook en laat zonder deksel een minuut of drie, vier doorkoken. Vuur laag, deksel op de pan en nog een halfuur laten trekken. Goed roeren, overgieten in een schaal, heet opdienen.

Meer over