'JP Morgan Chase schikt voor 2 miljard dollar in Madoff-zaak'

JP Morgan Chase kan justitiële vervolging waarschijnlijk ook in de Madoff-zaak afkopen. In ruil voor het laten vallen van de aanklachten zou de zakenbank de Amerikaanse autoriteiten ruim 2 miljard dollar willen betalen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - The New York Times en The Wall Street Journal schreven maandag over de aanstaande schikking. Volgens de dagbladen wordt de deal nog deze week definitief beklonken. De kranten baseren zich op anonieme bronnen. De Amerikaanse autoriteiten en JP Morgan Chase wilden gisteren niet op de mediaberichten reageren.

JP Morgan Chase was de huisbank van Bernard Madoff, de New Yorkse hedgefondsmanager die eind 2008 werd ontmaskerd als meesteroplichter. Madoffs hedgefonds, dat op het laatst 60 miljard dollar (44 miljard euro) spaargeld van vermogende particulieren onder beheer had, bleek een piramidespel te zijn. De 'beleggingsrendementen' die Madoff zijn klanten uitbetaalde, bestonden uit de inleg van nieuwe klanten. Hij kreeg in juni 2009 150 jaar gevangenisstraf.

Justitie verweet JP Morgan dat signalen dat er iets niet in de haak was met de Madoff-rekeningen zijn genegeerd. Amerikaanse banken zijn wettelijk verplicht vermoedens over frauderende klanten bij Justitie te melden. Dat JP Morgan verdenkingen tegen Madoff koesterde, blijkt onder meer uit het feit dat de bank de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk wél tipte over mogelijke malversaties van Madoff.

Waarom de bank in de Verenigde Staten zijn mond hield, is onduidelijk. Justitie beschikt ook over een belastende interne e-mail waarin een hoge medewerker van JP Morgan meldt dat er geruchten de ronde doen dat Madoffs hedgefonds een piramidespel is.

JP Morgan-topman Jamie Dimon zou op een schikking met justitie hebben aangedrongen, omdat hij de kwestie zo snel mogelijk wil afsluiten. Als de schikking deze week rondkomt, kan de bank de schade nog in het boekjaar 2013 nemen.

De bank betaalde inclusief deze schikking vorig boekjaar 20 miljard dollar (15 miljard euro) aan justitiële boetes, een ongekend bedrag. Toch heeft JP Morgan in 2013 waarschijnlijk nog 18 miljard dollar winst gemaakt.

undefined

Meer over