Journalist in Nicaragua tijdens live uitzending op Facebook neergeschoten

Een demonstrant vuurt met een zelfgemaakt wapen op de politie. Beeld REUTERS
Een demonstrant vuurt met een zelfgemaakt wapen op de politie.Beeld REUTERS

Bij ongekend felle protesten in Nicaragua is een verslaggever tijdens een live uitzending doodgeschoten. Angel Gahona filmde in de stad Bluefields op Facebook met zijn telefoon. Hij liep over de donkere straten en interviewde mensen over de protesten. Als hij naar een beschadigde geldautomaat loopt, klinkt er plotseling een schot en valt de camera. Het beeld wordt zwart, en je hoort nog hoe omstanders de naam van de verslaggever schreeuwen.

Volgens mensenrechtenorganisaties is Gahona één van de 25 mensen die de afgelopen dagen zijn omgekomen bij de demonstraties, en zijn 67 anderen gewond geraakt. Ze zouden zijn geraakt door rubberen of zelfs echte kogels, of in elkaar zijn geslagen door pro-regeringsgroepen. Nog eens 43 anderen zouden zijn ‘verdwenen’. De autoriteiten zeggen dat er 11 mensen om het leven zijn gekomen.

Er zouden scherpschutters in het nationale stadion in de hoofdstad Managua hebben gezeten om demonstranten neer te schieten die zich verscholen in de kathedraal. Zij hadden eerder één van de felgekleurde metalen Levensbomen naar beneden hebben gehaald die zijn opgericht door vice-president Rosario Murillo, de vrouw van president Daniel Ortega.

Gepensioneerden

De protesten begonnen woensdag. Gepensioneerden gingen de straat op omdat de regering de pensioenen wil versoberen, en de bijdragen van werknemers aan de sociale zekerheid wil verhogen. Steeds meer Nicaraguanen, onder wie duizenden studenten, sloten zich bij de protesten aan, en de ongeregeldheden werden steeds heviger. Ook de ondernemersorganisatie Cosep heeft zich achter de protesten geschaard. Cosep liet weten dat de bevolking het volste recht heeft om op vreedzame wijze haar rechten te verdedigen.

Op vrijdag werd het leger, gewapend met automatische geweren, naar de stad Estelí, en de hoofdstad Managua gestuurd. Een dag later reageerde Ortega voor het eerst op de protesten. Hij zei op televisie bereid te zijn de hervormingen te herzien, maar wil daarover in gesprek gaan met de werkgevers, en niet met andere groeperingen.

Een 'Levensboom', opgericht door vice-president Rosita Murillo, is neergehaald door demonstranten. Beeld EPA
Een 'Levensboom', opgericht door vice-president Rosita Murillo, is neergehaald door demonstranten.Beeld EPA

Het broeit al langer in Nicaragua en de protesten zijn het gevolg van groeiende onderdrukking en censuur van de oppositie in het land. Ortega laat de politie hard optreden tegen de demonstranten en heeft een aantal tv-zenders uit de lucht gehaald. Zijn vrouw Murillo noemde de demonstranten ‘vampiers die bloed willen om hun politieke agenda te voeden’.

Ortega is in 2016 voor de derde keer herkozen. Eigenlijk mocht hij niet meedoen aan de nieuwe presidentsverkiezingen, omdat de grondwet van het land voorzag in maximaal twee termijnen per president. Met steun van het hooggerechtshof wist Ortega de regelgeving bij de verkiezingen in 2011 te omzeilen. Sinds 2014 staat de grondwet een onbeperkt aantal ambtstermijnen toe.

De oppositie beschuldigt Orega van verkiezingsfraude, maar hij begon toch aan zijn derde termijn.

Meer over