Nieuws

Journalist Ans Boersma schuldig bevonden, maar krijgt geen straf voor ‘aandikken’ beroepsstatus ex

De Rotterdamse rechtbank heeft journalist Ans Boersma donderdag schuldig bevonden aan het liegen bij de visumaanvraag van haar toenmalige vriend Aziz A. in 2014. Omdat ook haar schade is berokkend, krijgt ze geen straf opgelegd.

Journalist Ans Boersma en haar advocaat Marq Wijngaarden.  Beeld ANP
Journalist Ans Boersma en haar advocaat Marq Wijngaarden.Beeld ANP

Volgens justitie was Aziz A. een hooggeplaatst persoon binnen de aan IS gelieerde rebellengroep Jabhat al-Nusra, een Syrische terreurbeweging die tijdens de burgeroorlog in het land actief was. Sinds 2018 zit A. vast in Nederland. Hij wordt gelinkt aan meerdere moorden. A. kwam in het vizier van justitie na zijn aanwezigheid bij een evenement in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, waar hij door aanwezige Syriërs als IS-strijder werd herkend.

Boersma leerde de man kennen toen zij in Turkije als correspondent voor Het Financieele Dagblad werkte. De rechtbank denkt niet dat zij op de hoogte was van zijn terroristische banden of verleden toen zij hem naar Nederland probeerde te halen. Bij de aanvraag voor een verblijfsvergunning zijn een vals diploma en een vals paspoort overhandigd. De rechter denkt niet dat Boersma wist dat deze documenten vals waren. Wel wordt haar aangerekend dat ze destijds zei dat haar toenmalige vriend een zakenman was die minstens 2.000 euro in de maand verdiende. Ze is daarom schuldig aan het ‘aandikken’ van zijn beroepsstatus.

Het OM had een taakstraf geëist. De rechtbank wijst erop dat Boersma door een informatieverstrekking van datzelfde OM door de Turkse autoriteiten uit het land is gezet. Het FD verbrak vervolgens de banden met de journalist. Vanwege de schade die Boersma heeft ondervonden, krijgt ze geen straf opgelegd. Onlangs werd bekend dat de Nederlandse staat haar een schadevergoeding betaalt.

Meer over