Jospin roept werk uit tot thema verkiezingsstrijd

De socialistische leider Lionel Jospin antwoordt vandaag in nationale èn provinciele kranten op de boodschap die president Chirac woensdag in veertien provinciale dagbladen heeft laten verspreiden....

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

De Franse president oogstte lof van rechts, ironische commentaren van links en gal van de provinciale kranten die niet waren uitverkoren.

In zijn artikel bekritiseerde president Chirac het beleid van zijn socialistische voorganger Mitterrand én het huidige programma van de socialisten. 'Ons land heeft in het verleden niet altijd de juiste keuzen gemaakt', schrijft de president.

'Te vaak hebben we uitgeven en effectiviteit door elkaar gehaald, de omvang van de publieke sector verward met kwaliteit van openbare diensten. We dachten dat door nationalisering van bedrijven ook hun succes verzekerd was.'

Afgezien van het verzoek om een nieuw mandaat voor de huidige parlementaire meerderheid, bevatte het presidentiële artikel geen concrete politieke voornemens. Net als in zijn televisietoespraak van 21 april ontbrak de euro in het artikel van Chirac. Vriend en vijand zijn het eens dat de president de vervroegde verkiezingen heeft uitgeschreven om Frankrijk vervolgens zonder teveel kleerscheuren de EMU binnen te loodsen.

De reacties waren op het geschrift waren voorspelbaar. De ministers van de regering-Juppé, woensdag allemaal op de televisie na hun wekelijkse ministerraad bij Chirac op het Elysée, spraken vol vuur over het 'gedeelde elan'. De socialistische partijleider Jospin smaalde dat door het artikel heen de hooghartigheid van een 'super-Juppé' te lezen was.

Het is de vraag of het publicitair handig is geweest om de presidentiële boodschap slechts via een beperkt aantal regionale kranten wereldkundig te maken. De gepasseerde plaatselijke pers, die wat betreft oplage de landelijke dagbladen ver in de schaduw stelt, spuwde gisteren vuur. La République du Centre: 'Dom genoeg hebben ze gedacht dat een sociale tweedeling niet genoeg was, er moest nog een tweedeling van lezers bij komen.'

De rechtse politici beginnen nu werkelijk nerveus te worden over de peilingen, die maar niet willen aantrekken. Dat blijkt vooral uit het steeds openlijker gemor over de zeer onpopulaire premier Juppé, die als een blok aan het been van de campagne wordt beschouwd. Woensdagavond mengde oud-president Giscard D'Estaing zich in het journaal van France 2 voor het eerst in de campagne, met een reeks bezonken standpunten van een oudere staatsman. Standpunt één: Chirac had nooit vervroegde verkiezingen moeten uitschrijven. Standpunt twee, nauwelijks verhuld: er moet een andere premier komen.

De andere dissidenten UDF/RPR-baronnen, die twee weken geleden nog effectief buitenspel leken gezet, beginnen zich weer te roeren: Pasqua en Séguin met hun anti-Europese-teksten, Madelin met zijn laissez-faire-laissez-aller. Allebei fnuikend voor de eenheid, en de campagneleiding heeft woensdag dringend verzocht 'de samenhang van het meerderheidsteam te respecteren'.

Meer over