Josiah Wedgwood, Beatles-fan

Echt waar joh, was Wedgwood fan van The Beatles? Nou, dat is misschien wat overdreven, want Josiah is al 209 jaar dood....

Oelalaaaaa! Zien we Yoko ook? Ha, jij denkt aan Lennons pikante sekstekeningen?

Precies. Die waarvoor hij in 1970 nog bijna een rechtszaak aan de broek kreeg, wegens te schunnig. Nee dus; Wedgwood heeft tekeningen op de kop getikt die papa John voor zoonlief Sean maakte. Het resultaat is een kinderservies met schattige diertjes erop. Een bordje heb je al voor 14 euro, en van Lennons schets van een olifant hebben ze een spaarpot gemaakt, 9 euro.

Wat heeft Wedgwood met dieren? Best veel. Het Lennon-servies is van aardewerk, net als dat beroemde crkleurige geribbelde Edme-servies je weet wel, dat waar je rijke tante haar thee uit drinkt. Maar daarnaast maakt Wedgwood veel bone china, op basis van gemalen runderbotten. Zo wordt het servies oersterk en bijna doorschijnend wit. En weet je wat? De meeste van Wedgwoods runderbotten komen uit Nederland.

Gossie. Nog even over Lennon en Wedgwood: denk je dat alle doorgewinter de Beatles-fanaten straks van dat kinderserviesje eten? Zou kunnen, maar Wedgwood heeft voor paps en mams ook een setje mokken plus onderzettertjes met Lennons handtekening gemaakt. Enne, misschien komt er volgend jaar wel 'iets' met de complete Beatles, zegt de Nederlandse importeur van Wedgwood, maar details wil hij niet geven.

Meer over