Joshua pakt mooiste boksplak in zijn Londen

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

LONDEN - Boksen / mannen

Opwinding hoort bij boksen. Het publiek gaat fysiek mee in de slagenwisselingen. De heftigheid van de stoten is bepalend voor de toonhoogte van de vocale ondersteuning. Die is meestal luidkeels.

De olympische Excel Arena in Londen vormde daarop geen uitzondering. Het meeste geluid produceerden de Ieren, in een soort van Thialfsfeer, en de fanatieke fans van het thuisland.

Zoals het hoort bij boksen was het licht nagenoeg gedoofd. De spots op de boksring brandden voluit. Het leek op die manier een wat duister hoekje van de olympische sport. Alsof niet alle uitslagen het volle daglicht zouden kunnen verdragen.

De grootste opwinding over een uitslag van het bokstoernooi kwam op de laatste zondagmiddag van de Spelen. Buiten scheen de zon en dronken Britten hun thee of iets sterkers. Binnen veroverde Anthony Joshua, uit Finchley in Noord-Londen, de belangrijkste olympische bokstitel, die in het superzwaargewicht.

Direct na de uitslag tekenden de begeleiders van de verslagen titelverdediger, Roberto Cammarelle, protest aan. De Italiaan leidde na twee ronden met 13-10, maar liet zich in de derde omloop lelijk op het gezicht timmeren. Hij deed niet anders dan afklemmen, om meer slaag en tegenpunten te ontlopen.

Normaliter is dat genoeg om de bokser uit een partij te redden. De jury gaf de derde ronde aan Joshua, met drie punten verschil, en besliste toen in het voordeel van de Brit die zijn naam hoorde scanderen door vele schorre kelen.

De vergadering van de protestcommissie duurde een kwartiertje, maar de beslissing bleef staan. 'There is no change', sprak de speaker. Anthony Joshua, na bantamgewicht Luke Campbell en vlieggewichtvrouw Nicola Adams de derde Brit op de hoogste trede bij het bokstoernooi van deze Spelen, trad in zijn eigen Londen toe tot een rijtje bijzondere kampioenen. Hij was tot vorig jaar een redelijk onbeschreven blad in de klasse boven 91 kilogram. Tot Joshua in Baku vicewereldkampioen werd en daar Cammarelle in de tweede ronde versloeg.

Zondag vond hij na een sterk toernooi zijn naam (voluit Anthony Oluwafemi Olaseni Joshua) terug in een reeks met Joe Frazier, Teofilo Stevenson, Lennox Lewis en Wladimir Klitschko. De laatste, wereldkampioen bij de profs in de proforganisatie IBF, IBO, WBA en WBO, was in de Excel te Londen om te vertellen dat het amateurboksen onder olympische omstandigheden zo fascinerend is.

Hij verdiende zijn roem in Atlanta 1996. Zijn even beroemde broer, Vitali Klitschko, mocht daar niet deelnemen wegens een steroïdenschandaal. Nu is de andere Klitschko wereldkampioen bij de profs van WBC.

Wladimir Klitschko moest in Londen het verhaal vertellen dat hij zijn olympische goud heeft verkocht. Dat was niet uit armoede. De Oekraïner doneerde de opbrengst, één miljoen dollar, aan de stichting van hem en zijn broer, ter bevordering van de sport.

Het deed denken aan het verhaal van de verloren medaille van een andere bokser, Cassius Clay, de latere Muhammad Ali. De Amerikaan wierp na zijn olympische titel in het zwaargewicht in Rome (1960), zijn medaille in de Ohio-rivier. Hij was woedend geweest, nadat hij bij een restaurant om zijn huidskleur was geweigerd en twee blanke motorrijders hem in elkaar hadden trachten te slaan. Dat was de twee overigens duur komen te staan.

In 1996 kreeg Muhammad Ali in Atlanta een vervangende medaille van het IOC. Ali was in Londen alleen van de partij bij de opening. Zijn gezondheid liet dat eigenlijk niet meer toe.

Hij ontbrak zondag toen een prachtige jongen uit Noord-Londen werd toegejuicht. Zijn gouden medaille zal Anthony Joshua kunnen omhangen om in elk restaurant in zijn wijk op een gratis steak te worden getrakteerd.

undefined

Meer over