Josep Guardiola stapt op als trainer van Barcelona

Josep Guardiola vertrekt aan het einde van dit seizoen als trainer van Barcelona. De Spaanse succescoach gaf vrijdag aan vermoeid te zijn en besluit daarom zijn aflopende contract niet te verlengen.

LENNART BLOEMHOF

AMSTERDAM - 'Vier jaar is een eeuwigheid bij een club als Barcelona', vertelde de 41-jarige trainer tijdens een persconferentie in het stadion van Barcelona. 'En die vier jaar vermoeien je, dat is de voornaamste reden.' Sinds Guardiola in 2008 het roer van Frank Rijkaard overnam, pakte Barcelona dertien titels. Absoluut hoogtepunt was het jaar 2009, waarin de club alle zes titels op internationaal en nationaal voetbalgebied aan de prijzenkast toevoegde.

Spelers reageren teleurgesteld op zijn vertrek. Cesc Fabregas bedankt hem op Twitter voor de tijd die ze samen hebben doorgebracht. 'Die zal ik altijd koesteren.'

Het besluit van Guardiola volgt op een teleurstellende week voor de Catalaanse voetbaltrots. Zaterdag werd in het eigen Camp Nou verloren van aartsrivaal Real Madrid, waardoor prolongatie van de landstitel vrijwel zeker uit zicht verdween. Dinsdag werd de ploeg door Chelsea uitgeschakeld in de halve finale van de Champions League.

Voorzitter Sandro Rosell maakte meteen de opvolger van Guardiola bekend. Assistent-trainer Tito Vilanova (42) neemt de taken van de geboren Catalaan over. Vilanova is al assistent van Guardiola sinds hij debuteerde als trainer van het beloftenteam van Barcelona, in 2007.

Vilanova beschikt niet over zo'n geschiedenis als Guardiola, die als Barça-speler furore maakte in het Dream Team van trainer Johan Cruijff in de jaren negentig. Maar de jeugdvriend van Guardiola past volgens de technische leiding van de club perfect in het profiel van de gewenste nieuwe trainer.

Guardiola, die aangaf beschikbaar te blijven als adviseur van de club, staat achter de benoeming van Vilanova. 'Tito heeft zonder twijfel de kwaliteiten en de spelers kennen hem goed. Hij zal weinig aan de werkwijze veranderen en zeker veel geven aan de spelers en de club.'

Sport pagina 4

undefined

Meer over