nieuwsnicky verstappen

Jos B. heeft schriftelijke verklaring afgelegd over de zaak-Verstappen, maar ‘die kaart wil ik achter de hand houden’

Jos B. heeft een schriftelijke verklaring afgelegd over de zaak-Nicky Verstappen, die hij echter nog niet wil delen met de rechtbank en de politie. ‘Die kaart wil ik achter de hand houden’, zegt de 56-jarige verdachte woensdag tijdens de derde pro-formazitting in de Maastrichtse rechtbank.

De advocaat van B. is in bezit van die verklaring, maar wil daarover niets zeggen. Mogelijk geeft B. in de schriftelijk verklaring uitleg over hoe zijn dna-sporen op de onderbroek van het 11-jarige Limburgse jongetje zijn terechtgekomen. Eerder heeft hij slechts ontkend dat hij in 1998 Nicky Verstappen heeft misbruikt en gedood. Maar verder beroept de verdachte zich op zijn zwijgrecht.

Het feit dat B. überhaupt een verklaring heeft afgelegd, staat te lezen in het rapport dat het Pieter Baan Centrum (PBC) over hem heeft opgesteld. Die frase wekte de interesse van het Openbaar Ministerie en de rechtbank. De officier van justitie vroeg advocaat Gerald Roethof om de verklaring bekend te maken ten behoeve van het onderzoek dat nog steeds loopt. Ook de rechtbankvoorzitter drong daarop aan.

‘We gaan het meneer B. zelf vragen’, aldus de voorzitter.

B: ‘Ik ben niet van plan die verklaring nu al te geven.’

Voorzitter: ‘Waarom niet?’

B.: ‘Die kaart wil ik achter de hand houden. Wij kiezen zelf het moment.’

Voorzitter: ‘Bij een compleet dossier hoort ook uw visie op het gebeuren. U kunt op elk moment die verklaring afleggen, nu of later bij de politie, bij de rechter-commissaris of voor de rechtbank.’

B.: ‘Daar wil ik geen gebruik van maken. Ik denk dat ik die verklaring later afleg in de rechtbank.’

Voorzitter: ‘U heeft geen vertrouwen in de politie?’

B.: ‘Dat klopt.’

Voorzitter: ‘U wilt uw eigen moment kiezen. U beseft toch wel dat dat ook gevolgen kan hebben voor de waarde van uw verklaring?’

B. knikt.

Forensisch coördinator overleden

Uit het PBC-rapport blijkt verder dat B. bijna niks uit zijn strafdossier heeft gelezen. B. antwoordt dat hij weinig vertrouwen heeft in het onderzoek. Mede daarom heeft hij niets verklaard tijdens de politieverhoren. ‘Alles wordt uit zijn verband wordt getrokken’, zegt hij.

Het Openbaar Ministerie maakt tijdens de zitting woensdag bekend dat het onderzoek met vier maanden is vertraagd, omdat de coördinator van het forensisch team door een tragisch ongeluk om het leven is gekomen. Er is inmiddels een vervanger aangesteld, maar die moet zich nog inlezen en inwerken.

Volgens advocaat Roethof blijkt uit het PBC-rapport dat zijn cliënt ‘een doodnormale man’ is. Hij vindt dat zijn voorlopige hechtenis na negen maanden moet worden opgeheven, omdat het OM volgens hem geen harde bewijzen tegen B. heeft. Roethof citeert ook (vooral voor de nabestaanden) pijnlijke details uit een ander rapport van een forensisch arts, die geen bewijs zou hebben gevonden voor seksueel misbruik van Nicky. Volgens Roethof heeft de forensisch arts ook geen doodsoorzaak kunnen vaststellen. Eerder betoogde de advocaat al dat Nicky ook ‘zomaar’ gestorven zou kunnen zijn.

Het OM wil dat de rechtbank in augustus een schouw houdt op de Brunssummerheide, op de plek waar Nicky 21 jaar geleden dood is gevonden. B. mag daar zelf ook bij aanwezig zijn. Wil hij dat, vraagt de rechtbank. B.: ‘Ik heb niet zo’n behoefte aan zo’n bezoek.’

Waarom Jos B. op basis van een dna-spoor nog niet zomaar is veroordeeld

Is Jos B., verdachte van de moord op Nicky Verstappen, er gloeiend bij? Niet op basis van een dna-spoor alleen. Want de steeds verfijndere techniek maakt het weliswaar makkelijker om dna-sporen veilig te stellen, maar leidt tegelijkertijd tot meer controverse over de interpretatie van die sporen.

‘Als een pelgrim.’ Zo kwam Jos B. op een dag in het voorjaar aan lopen bij La Encantada (De Verheugde), een leefgemeenschap diep in de bossen van Catalonië. Hij had een grote rugzak bij zich. Was het in april, in mei? Zijn medebewoners weten het niet precies meer, vertelden ze vorig jaar aan correspondent Maartje Bakker.

Meer over