Jorge Briceño Suárez (FARC) is dood, leve Jorge Briceño Suárez

AMSTERDAM Euforisch hebben de Colombianen gereageerd op de dood van de beruchte FARC-commandant Jorge Briceño Suárez, bijgenaamd Mono Jojjoy. Volgens de bekende ex-presidentskandidate Ingrid Betancourt is met zijn dood zelfs sprake van ‘een lichtpuntje dat een einde zou kunnen betekenen van een lange nacht in Colombia’....

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Maar echt uitbundig wordt er feestgevierd in het huis van een 53-jarige bouwvakker uit de kustplaats Santa Marta. Niet omdat hij ooit het slachtoffer is geweest van de ontvoeringen of moorden van de 57-jarige FARC-commandant met de karakteristieke zwarte baret. Waarom dan wel? Hij had precies dezelfde naam als de jarenlang meest gezochte guerrillero ter wereld: Jorge Briceño Suárez.

De bouwvakker heeft zich naar eigen zeggen al die tijd doodsbang en opgejaagd gevoeld. En niet zonder reden, als je bedenkt dat hij vijf keer is veroordeeld, ruim vijftig keer een arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd en hij ook nog eens internationaal gesignaleerd heeft gestaan bij Interpol.

Ook het kiesrecht werd hem ontnomen. Een bankrekening openen? Een baan? Hij kon het vergeten. Dat hij er met zijn donkere huid en klein postuur heel anders uitziet dan zijn naamgenoot bij de FARC mocht niet baten.

Maar ook familieleden hebben te lijden gehad. Zo is zijn zoon herhaaldelijk een visum naar de VS en Europa geweigerd. Omdat hij een verwante zou zijn van de nummer 2 van de FARC, voor wie een beloning van miljoenen dollars was uitgeloofd.

Het constitutionele hof bepaalde onlangs eindelijk officieel dat de bouwvakker niets valt te verwijten en uit alle dossiers moet worden gewist. Maar de dood van FARC-commandant Jorge Briceño Suárez heeft hem pas echt gerustgesteld.

Meer over