Jordanië en Israël gaan samen Bosniërs helpen

Jordanië en Israël gaan samen een hulpprogramma voor Bosnië coördineren. Het betreft een humanitaire luchtbrug voor voedsel en medische hulp voor de Bosnische Moslims....

Reuter, AP

AMMAN

Het programma was gewijd aan een inzamelingsactie voor hulp aan Bosnische Moslims. Rabin schonk drieduizend dollar. Kort daarvoor had de Jordaanse koning Hussein 72 duizend dollar beschikbaar gesteld. Volgens de programmamakers was er vrijdagmidag 700 duizend dollar ingezameld.

In de uitzending verklaarde de koning dat hij bereid is persoonlijk deel te nemen aan de VN-vredesmacht in Bosnië. 'Wanneer de wereld eindelijk eens haar plicht doet en besluit daadwerkelijk iets te ondernemen om de slachtingen te stoppen, dan zijn wij bereid meer eenheden te sturen en ben ik er klaar voor om mee te gaan', aldus de 59-jarige Hussein vrijdag in een andere televisie-uitzending.

Hussein waarschuwde evenwel dat wanneer de westerse mogendheden, die vrijdag in Londen vergaderden over de crisis, er niet in slagen de gewelddadigheden van de Serviërs tegen de Moslims te beëindigen, Jordanië zijn eenheden (3500 man) zal terughalen.

'De eer van de Jordaanse soldaten staat hun niet toe in een positie te verkeren die hen machteloos doet lijken.' Jordanië blijft hoe dan ook doorgaan met een humanitaire luchtbrug, nu dus ook in samenwerking met Israël. De afgelopen dagen zijn twee vliegtuigladingen met voedsel- en medische hulp in Bosnië afgeleverd.

Hussein verklaarde dat de Bosnische Moslims het slachtoffer zijn van religieuze, racistische en etnische discriminatie. 'Hun enorme lijden vormt een aanslag tegen de mensheid en haar waarden', aldus de koning.

Meer over