Joost Veerkamp

Een Zweedse bibliotheek deed Kuifje even in de ban wegens 'onwenselijk kolonialisme'. Alweer TinTingate, Joost Veerkamp?

KARIN AALBERTS

Joost Veerkamp (1953), tekenaar en liefhebber van de 'klare' lijn van tekenaar Hergé en zijn Kuifje-strips, gruwt van de verwijten over racisme en kolonialisme aan het adres van de stripheld.

Opnieuw heibel over de verhalen van Kuifje. Vooral vanwege Kuifje in Afrika werd geestelijk vader Hergé nogal eens beschuldigd van racisme en discriminatie. Snap jij, door Hergé geïnspireerd tekenaar, iets van de consternatie?

Absoluut niet. De verhalen van Kuifje zijn fictie. Dat moet je kunnen onderscheiden van literaire propaganda. Bovendien is het een cultureel product uit de jaren dertig. Je moet dat in historische context kunnen zien. Dat het personeel van een bibliotheek, waarvan je verwacht dat ze verstand van zaken hebben, dat niet ziet, is verbijsterend. Daarnaast vind ik dat er van discriminatie niet eens echt sprake is.

Geen discriminatie?

Hergé tekent in clichés. Het is een uitvergroting van vooroordelen. Kuifje zelf is een ei met een krul erop. Het is een adequate manier van tekenen. De negertjes in Kuifje in Afrika zijn smileys avant la lettre. Als ze lachen, ja, dan hebben ze een mond van oor tot oor. Het is een stijlmiddel om dingen simplistisch uit te beelden. Dat geldt niet alleen voor de negertjes in zijn boeken, dat geldt voor alle Kuifje-personages.

Vind je het begrijpelijk dat sommigen de boeken liever classificeren als volwassenenlectuur?

Nee, want het is pure onzin, surrealistisch. Dat is een gelegitimeerde kunststroming. Hoe kun je daar nou een moreel oordeel aan verbinden?

Het doet me denken aan dat gesodemieter over Zwarte Piet. Ik denk dat er geen Nederlander is die aan discriminatie denkt. Dat Bobbie, de hond van Kuifje, in de verhalen de helft van de tijd dronken is, omdat 'ie zo van whisky houdt. Dat is toch fantastisch grappig? Dat kun je kinderen niet ontnemen. Ik word ontzettend kwaad als er dan een soort semipedagogische zelfcensuur op moet komen. Als je het niks vindt, lees het dan niet.

Wat maakt Kuifje zo bijzonder?

Sommige stripverhalen zijn grappig, anderen avontuurlijk. Kuifje is het allemaal; én spannend én humoristisch. Er is geen betere strip. Als Kapitein Haddock niet afkomt van een hardnekkig klevende pleister. Dat is geniaal. Hergé kan als geen ander een verhaal vertellen. Heel veel elementen zijn gejat, maar hij maakt er zo'n mooie mix van. Hij is de godfather van het striptekenen.

undefined

Meer over