Joop Janssen helpt de accountant

Joop Janssen, topman van het bouwbedrijf Heijmans, helpt zijn collega's in het bedrijfsleven graag een handje. Of ze daar zo blij mee zijn, is de vraag....

Zo geeft hij regelmatig college in het Heijmans-jaarverslag. Over Economic Value Added bijvoorbeeld, een vorm van financiële verantwoording die volgens hem een beter beeld geeft van de waarde die het management aan een bedrijf weet toe te voegen. Niet zo fijn voor managers die geen waarde weten toe te voegen.

Nu laat Janssen weer eens van zich horen. Zelf register-accountant, doet hij in het vakblad Management Scope een voorstel tot herstel van de onafhankelijkheid van de controlerend accountant, wiens positie zwaar onder vuur ligt sinds het Enron-schandaal in de VS. De aandeelhouders, zo oppert Janssen, moeten het laatste woord krijgen over de goedkeurende verklaring van de accountant over de jaarcijfers.

Nu zit de accountant in de klem. Hij wordt geacht de managers te controleren die tevens zijn rekening betalen. Dat werkt niet, vindt Janssen. 'Immers, wiens brood men eet, diens woord men spreekt.' Steeds meer bedrijven delegeren de discussie met de accountant over diens controlebevindingen aan de commissarissen, toezichthouders op die managers. Dat werkt ook niet, vindt Janssen, overigens zonder dit toe te lichten.

Hij zoekt de oplossing in een audit committee, 'voorgezeten door een lid van de raad van commissarissen en samengesteld uit de meerderheid van aandeelhouders'. Die commissie moet inzage krijgen in het verslag van de discussie tussen raad van bestuur en accountants over de jaarrekening, en vervolgens zelf beslissen 'welke elementen daarvan openbaar worden gemaakt'.

Een pikant voorstel. Wie zou niet willen weten wat, zeg, de accountant van KPN vond van de goodwill-miljarden die voor E-Plus waren neergeteld? Management Scope legde het plan-Janssen voor aan accountants en aan Peter Paul de Vries van de VEB. De heren vinden het een sympathiek, maar onwerkbaar idee.

Moeten de aandeelhouders dit wel willen, vraagt bijvoorbeeld Ruud Dekkers van accountantsfirma PwC zich af. 'Zij beschikken dan immers enige malen per jaar over voorwetenschap', om nog maar te zwijgen over hun eventuele aansprakelijkheid.

En moet Joop Janssen zelf wel willen dat zijn discussies met de accountant openbaar worden? Wegenbouwer KWS maakt illegale prijsafspraken met andere bouwbedrijven, zo onthulde de Volkskrant deze week - onder meer met Heijmans.

Meer over