Joodse homo eist 40 miljoen van Zara wegens discriminatie

Een voormalig advocaat van de Spaanse winkelketen Zara klaagt het bedrijf aan voor 40 miljoen dollar wegens discriminatie. De man beweert dat hij stelselmatig is gepest en uiteindelijk ontslagen omdat hij joods, homoseksueel én Amerikaan is.

null Beeld anp
Beeld anp

Ian Miller was in dienst van het bedrijf sinds 2008. Jarenlang werd hij uitgesloten van vergaderingen, kreeg hij minder salaris dan zijn collega's en kreeg hij herhaaldelijk homofobe en racistische opmerkingen naar zijn hoofd. In maart van dit jaar werd hij ontslagen.

Miller klaagde voor de rechtbank van New York bovendien dat zijn belagers de hand boven het hoofd werden gehouden door Amancio Ortega Gaona, de oprichter van het bedrijf en één van de rijkste personen ter wereld, zo schrijft The Guardian.

Juiste bedrijfsprofiel
Volgens zijn advocaat, David Sanford, werd Miller ontslagen nadat hij zich opnieuw bij de leidinggevenden had beklaagd over discriminatie. 'Zara heeft de prestaties van mijn cliënt bewust gemarginaliseerd en hem een lagere beloning gegeven dan werknemers die precies in het juiste bedrijfsprofiel pasten: Spaans, christelijk en hetero.'

Zara's moederbedrijf Inditex SA (ITX.MC) zegt dat ze geschokt is door de aantijgingen. 'We tolereren geen enkel discriminerend of respectloos gedrag ten opzichte van welke werknemer dan ook', aldus het bedrijf in een verklaring.

Meer over