Joodse gezinnen moeten weg uit Hebron

Het Israëlische leger heeft dinsdag ontruimingsbevelen uitgedeeld aan acht joodse kolonistengezinnen die Palestijnse huizen bewonen in de binnenstad van Hebron....

De enclaves in het oude centrum van de stad, waar grofweg vierhonderd kolonisten wonen, behoren al jaren tot de meest omstreden nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

De acht gezinnen hebben tot 15 januari de tijd gekregen hun huizen te verlaten. Geven ze aan het bevel geen gehoor, dan ontruimt het leger de panden. Het Hooggerechtshof heeft onlangs verklaard dat de kolonisten de huizen van de Palestijnen vier jaar geleden illegaal hebben gekraakt. In Hebron wonen ongeveer 160 duizend Palestijnen.

Na het uitdelen van de bevelen werden de soldaten door de kolonistenjeugd bekogeld met eieren en chemicaliën. Ook is een verlaten Palestijns huis uit woede in brand gestoken.

‘Het bevel maakt een einde aan elke kans dat ze daar legaal kunnen wonen’, zei luitenant Adam Avidan, woordvoerder van het leger. ‘Ik denk niet dat ze in staat zullen zijn in de toekomst terug te keren.’

De gezinnen betrokken de verlaten huizen in de oude marktwijk van Hebron in 2001 in reactie op de moord, door een Palestijnse scherpschutter, op een tien maanden oude baby van kolonisten. Tijdens de jaren van de tweede intifada heeft de regering aan de kraakactie geen aanstoot genomen. Maar premier Ariel Sharon lijkt voornemens een begin te maken met het ontruimen van de nederzettingen op de Westoever die volgens de Israëlische wet illegaal zijn.

Sinds 1979 hebben de kolonisten onder bescherming van het leger de Palestijnse bevolking huis voor huis weggetreiterd uit de oude binnenstad. Het zijn de straten rond de Grot van de Aartsvaders, waar volgens joden, christenen en moslims Abraham, Isaäc en Jacob liggen begraven. De Palestijnse kinderen moeten er dagelijks onder bewaking naar school worden gebracht, om hen te beschermen tegen het stenen gooien, spugen en schelden van de kolonisten.

Meer over