nieuwsAmsterdam

Joods restaurant Amsterdam vernield door zelfde ‘ruitengooier’ als in 2017

De 31-jarige Syrisch-Palestijnse man die in 2017 de ruiten ingooide bij een Joods restaurant in Amsterdam, is vrijdagochtend opnieuw aangehouden. Hij stond volgens de politie opnieuw bij restaurant HaCarmel een ruit in te slaan met een stalen buis.

Anneke Stoffelen
Het restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg is vrijdagochtend opnieuw belaagd: de linkerruit werd ingeslagen. Beeld AP
Het restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg is vrijdagochtend opnieuw belaagd: de linkerruit werd ingeslagen.Beeld AP

Saleh A., wiens vlucht voor de Syrische oorlog hem in Nederland deed belanden, had ook een aansteker in zijn hand. Omdat de verdachte niet reageerde op aanwijzingen van de politie, gebruikten de agenten pepperspray bij zijn aanhouding.

Voor de vernielingen in 2017 werd A. tot zes weken onvoorwaardelijke celstraf veroordeeld. De rechtbank verweet hem toen niet alleen het vandalisme, maar ook een discriminatoir motief: hij koos bewust een duidelijk Joods doelwit voor zijn actie. Saleh A. verklaarde toentertijd boos te zijn over de beslissing van president Trump om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen.

Wat de verdachte deze keer precies in woede deed ontsteken, is nog niet duidelijk. Uit de deskundigenrapportages in opdracht van de rechtbank kwam destijds naar voren dat Saleh A. onder meer lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom en een lichte verstandelijke beperking. Hij kreeg daarom naast de celstraf ook een verplichte behandeling opgelegd.

In de rechtbank betuigde hij toen spijt en wendde zich tot de restauranthouders: ‘Jullie hoeven van mij niets te vrezen. Ik ga niks meer doen.’ Die woorden bleken vrijdag dus weinig waard.

De rechter eerder tegen Saleh A.: ‘U heeft met uw actie heel veel mensen bang gemaakt en grote onrust veroorzaakt.’

Eerste indruk van de ‘ruitengooier’: geen touw aan vast te knopen.

Meer over