Jonkies, die durven te voetballen

Rotterdamse jeugd van Excelsior heeft geen kind aan de merendeels buitenlandse afdankertjes van Willem II, die geen binding met hun club lijken te hebben.

eredivisie


excelsior4 Willem ii0

Rotterdam - Spijt zullen ze hebben gehad, de paar honderd Tilburgers die hun geld hadden besteed aan een buscombi om 'hun' Willem II te steunen in het degradatieduel tegen Excelsior. In de ijzige kou zagen de Brabanders lijdzaam toe hoe hun rood-wit-blauwe trots met 4-0 werd vernederd door een ploegje jeugdige Rotterdammers.


Zelfs een ouderwets potje woedend schreeuwen tegen de eigen ploeg zal hun weinig voldoening hebben gegeven. Want hoewel zaterdag tot ver buiten Woudestein te horen moet zijn geweest hoe de Willem II-supporters zich met een spreekkoor 'Schaam je kapot' tot hun eigen ploeg richtten, het merendeel van de spelers van Willem II spreekt te weinig Nederlands om het te hebben verstaan.


In de basis van Willem II stonden zaterdag nog maar twee echte Willem II'ers. Arjan Swinkels en de Belg Bart Biemans. De laatsten der Mohikanen die nog door en voor de Tilburgse tricolores zijn opgeleid. Het treurige is niet dat de jeugdopleiding van Willem II zo beroerd is. Maar sinds het tweede elftal van de club om financiële redenen is geschrapt, is de stap van het hoogste jeugdteam naar het eerste elftal voor veel jonge spelers simpelweg te groot geworden.


En dus heeft Willem II er aan het begin van dit seizoen op gegokt in de eredivisie te kunnen blijven met een vreemdelingenlegioen. Tegen Excelsior stonden er bij Willem II maar liefst acht buitenlanders in de basis. Zaterdag onderstreepten zij maar weer eens wat je krijgt als je met een lege portemonnee de internationale spelersmarkt op gaat: afdankertjes van een bedenkelijk niveau.


Het moet aanvoerder Swinkels pijn doen. De 26-jarige Brabander speelt al zijn hele leven voor Willem II. Voor de microfoon van de NOS ontkende hij na afloop van de wedstrijd nog dat zijn medespelers te weinig binding hebben met Willem II om echt voor de club te vechten. Vermoedelijk tegen beter weten in.


Tegen PSV en Utrecht mogen zijn mannen dan vergeefs dapper hebben gestreden voor een overwinning. In de strijd tegen een directe concurrent voor behoud in de eredivisie liet de ploeg het zaterdag jammerlijk afweten.


Tegen de jongens van Excelsior wist de ploeg van Swinkels vrijwel geen duel te winnen. Ja, Swinkels zelf knokte er wel voor, maar in welke taal moet hij zijn ploeggenoten opzwepen hem te helpen. Duits? Fins? Tsjechisch? Sloveens? Machteloos zal de enige speler van Willem II die nog letterlijk onder de rook van Tilburg is geboren, hebben geconcludeerd dat de spottende liedjes die van de Rotterdamse tribunes schalden de plank niet ver mis sloegen.


'Jingle Bells, jingle all the way. Iedereen kan voetballen behalve Willem II.'


De fans van Excelsior hadden op hun beurt alle reden tot vrolijkheid. Met vallen en opstaan logenstraft hun ploeg al het hele seizoen de zwartgallige voorspelling van de voetbaldeskundigen die Excelsior tipten als de ploeg die rechtstreeks zou degraderen naar de Jupiler League. Want, zo luidde de verwachting, een veredeld jeugdelftal zonder namen van betekenis kon nooit eredivisiewaardig zijn. Het blijkt een enorme misvatting.


Tien Nederlanders en een Belg traden zaterdag aan in de basis van de formatie van trainer Alex Pastoor. Met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar oud, als we de 33-jarige doelman Cees Paauwe niet meerekenen. Opvallend veel jongens uit de omgeving van Rotterdam, aangevuld met enkele getalenteerde huurlingen die bij hun eigen club nauwelijks aan spelen toekwamen.


Talent dat misschien nog niet in staat is constant goed te spelen. Maar stuk voor stuk spelers die, als de tegenstander ze de ruimte gunt, durven te voetballen. Wat dat betreft was het angstige Willem II zaterdag een perfecte tegenstander voor de Rotterdammers.


Al na achttien minuten spelen kwam het krachtsverschil tussen Excelsior en het gemiddeld bijna drie jaar oudere Willem II tot uiting in de score. Tussen drie Willem II'ers mocht Andrea Fillecia in het Tilburgse strafschopgebied een voorzet van Zeegelaar vrij voor de voeten koppen van de ongedekte Roorda. Zonder aarzeling tikte de Fries in Rotterdamse dienst de bal langs de keeper.


Eenmaal op voorsprong konden de jongelingen van Excelsior vrijuit oefenen op hun combinatiespel. Met name Guyon Fernandez gooide hoge ogen naar de status van beste speler van het veld met zijn rushes dwars door de verdediging van de bezoekers. Talloze kansen en nog eens drie doelpunten waren het gevolg.


Na de onbetwiste nederlaag lijkt rechtstreekse degradatie voor Willem II onvermijdelijk. De kansen van Excelsior op handhaving in de eredivisie nemen daarmee alleen maar toe. Dat leek ook het thuispubliek op de Robin van Persietribune zich te realiseren. Vrolijk refereerden ze in een spreekkoor aan de aanstaande degradatie van Willem II: 'Ze gaan naar Sparta toe.'


Meer over