JONG

Frank Groothof en de Holland Wind Players brengen Het verhaal van de soldaat van Stravinsky, waarin een soldaat zijn viool ruilt voor het toverboek van de duivel....

Stach wil koning worden, maar dat kan alleen als hij zijn wijsheid en moed bewijst. Zure ministers laten hem onmogelijke opdrachten uitvoeren. En dan wordt hij ook nog verliefd. Koning van Katoren (8+) is een muzikale familievoorstelling naar het boek van Jan Terlouw. Met liedjes van Ivo de Wijs, regie Peter de Baan. Vrijdag, zaterdag, zondag in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag en woensdag in Doetinchem (Schouwburg Amphion).

Twee eenakters van Pinter worden gespeeld door Teneeter: De dienstlift en De Minnaar (14+). In de eerste wachten twee mannen in een kelder op iets onbestemds, in de tweede speelt een man echtgenoot èn minnaar. Beide stukken worden gepresenteerd op één avond, vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Ede (Reehorst), zaterdag en zondag in Nijmegen (Badhuis).

Hoe groot je hekel aan wiskunde ook is, getallen kunnen ook fascinerend zijn. Wiskunde is een manier om je wereld te ordenen, vinden de personages uit De telduivel (12+). Een voorstelling van De Tijd en Het Paleis naar een boek van Hans Magnus Enzensberger. Regie: Lucas Vandervost. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), woensdag in Leiden (Schouwburg).

Geïnspireerd door oude Arabische verhalen maken twee vertellers in De Liefste (5+) een reis langs allerlei mythen en sprookjes. Een voorstelling van Huis aan de Amstel, zaterdag en zondag in Amsterdam (Huis a/d Amsteltheater), woensdag in Zoetermeer (Stadstheater).

Amsterdam

Het mierenleven is hard werken. In De Mier (4+) droomt Mier van avontuur en plezier. Daarom vertrekt hij naar de mensenwereld. Zondag in het Pleintheater.

Zwart goud (6+) is gebaseerd op het sprookje Sneeuwwitje, een solo van Kim Zoutendijk in de regie van Frans Malschaert bij Theater Sirkel. Woensdag in De Meervaart.

Den Haag

Bianca is jarig, maar gezellig wordt het niet. Haar stiefmoeder is snibbig, de koekjes zijn vergiftigd, het lijkt wel een sprookje. Bianca en de jager (9+) is een nieuw toneelstuk van Hans van den Boom, gebaseerd op Sneeuwwitje. Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag in het Stellatheater.

Hoofddorp

Dansers, musici en acteurs spelen De droom van Puck (8+), geinspireerd op de commedia dell'arte en de wereld van Shakespeare. Zondag in Schouwburg De Meerse.

Rotterdam

De wereld van een vierjarige is enorm. De badkamer lijkt een danszaal en hoe voorkom je dat je in de wc valt? Wiesje wast zich af (4+), door Theater Artemis, gaat over een kleuter die alles zelf wil doen. Zondag in Theater Zuidplein.

Tilburg

Het Aurelia Saxofoon Kwartet gaat met kinderen uit Koerdistan, Ethiopië en Joegoslavië op zoek naar muziek die hen boeit. Zondag om 14.30 uur in de Concertzaal.

In het Scryption kun je leren Japanse tekens kalligraferen. Letters in Kimono, t/m 27 mei.

JUNIOR MUSEUMWEEK Meer dan tweehonderd musea doen mee met de Nationale Junior Museumweek (NJM) 2000, dat dit jaar het thema 'Reizen door tijd en ruimte' heeft. Kinderen met een Junior Museumpaspoort hebben een week lang, van 23 september tot en met 1 oktober, gratis toegang tot deze musea. Net als vorig jaar is er een wedstrijd aan de NJM verbonden - meer informatie hierover op www.juniormuseumweek.nl.

Meer over