jong

DANS..

Comedy, door Introdans Ensemble voor de Jeugd. Met vier nieuwe stukkenwaaronder Frou Frou Ball-o-Nière van Helma Melis en het geestige Wrappedvan de Israëlische Inbal Pinto. Zondag in de Schouwburg in Hoofddorp.

FILM

Cinekid, het film-, televisie en nieuwe mediafestival voor kinderen van4 tot 16 jaar, duurt nog tot en met zondag. In De Balie en City. Tel.020-4272127. In 27 steden is er Cinekid op Locatie. Zie ook:www.cinekid.nl.

THEATER

Aan de overkant (8+) van Roel Adam door Huis a/d Amstel. Regie: LiesbethColtof. Over de Stari Most, de oude brug van Mostar, die is verwoest. Tweevrienden hebben elkaar sinds de oorlog niet meer gezien. Als de brug wordtherbouwd, kunnen ze dan nog wel samenleven? Zondag in de Toneelschuur,Haarlem.

De oorlog van Kos (15+) door De Citadel. Een solo over de verhoudingentussen leraren en leerlingen, over afhankelijkheid en macht. De acteur isde leraar, het publiek de klas. Vrijdag en zaterdag in Theater De Citadel,Groningen.

Mie, een visserssprookje (6+) door Het Vervolg. Regie: Noël Fischer.Mie woont aan de Maas. Als haar man een vis vangt die wensen vervult, kanze haar hebberigheid niet temmen. Zondag in De Lieve Vrouw, Amersfoort, enwoensdag in het Stadstheater, Zoetermeer.

Vlieg en de verkikkerde pad (6+) door Theater Kwatta. Tekst en regie:Josee Hussaerts. Een muzikale voorstelling over verpadden en verkikkeren,over mooi en lelijk. Vrijdag in het Kruithuis, Groningen; zaterdag in DePoorterij, Zaltbommel; zondag in het LAKtheater, Leiden; woensdag in DeFransche School, Culemborg.

De luistering (10+) door Wederzijds. Tekst: Ad de Bont. Regie: MarliesCordia. Liggend, zittend of desnoods staand luistert het publiek via eenkoptelefoon naar een fraai stemmenspel over een dorp waar een kind vantwaalf wordt weggejaagd. Woensdag in De Harmonie, Leeuwarden.

MUZIEK

Klankspeeltuin in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam kunnenkinderen van 7 tot 11 jaar spelen met geluid. Je kunt als een componist jeeigen klankwereld scheppen met muziekmachines, installaties en specialecomputers. Informatie en reserveren: Tel.020-7882000 ofklankspeeltuin@muziekgebouw.nl.

MUZIEKTHEATER

2 Turven Hoog is een peuterfestival met muziek, theater en workshopsvoor kinderen van 2 tot 6 jaar oud. Met onder meer Ronald Snijders'muziekvoorstelling Samba Salad, en de theatervoorstellingen Valse Mathildeen La di la. Nog t/m zondag in theaters en op locatie in Almere, Lelystad,Dronten en Emmeloord (www.2turvenhoog.nl).

Van Helden (6+) door Finnland. Een muzikale familievoorstelling die laatzien dat iedereen een held kan zijn. Zondag in De Purmaryn in Purmerend.

Ikie hoort alles (3+) door de Tafel van Vijf. Tekst en spel: Herman vanBaar. Muziektheater over een jongetje dat alles hoort, maar er niet overpraat. Vandaag in het Kruithuis, Groningen, en zondag in De Roestbak,Almere.

De boevenkoning door Xynix Opera. Muziektheater van Ad de Bont en FonsMerkies over een koning die jaagt op alles wat goud is. Zondag in de LeidseSchouwburg.

TENTOONSTELLINGEN

Grote kunst voor kleine mensen (2+) is een prentenboek waarin t/m 30oktober korte kunstfilms te zien zijn. Daarnaast dagelijks van 14-15.30uworkshops (4-8jr) in museum De Paviljoens in Almere. Reserveren via:educatie@depaviljoens.nl. Tel. 036-5450400 (www.depaviljoens.nl).

Hiero! is een denkbeeldig huis in het Centraal Museum in Utrecht metoveral kunstwerken. Met dagelijks om 14u Hiero!-workshops waarin je jeeigen wereld onderzoekt door een levensgrote tekening te maken. Reserverenverplicht: kidscentraal@centraalmuseum.nl.

Dit is hekkenwerk! Verzin eenmooi en veilig hek voor de bewoners van hetpark in Slotervaart. Zondag van 14-16u in het Stedelijk Museum CS inAmsterdam. Reserveren: juniorclub@stedelijk.nl.

Ikke, ikke, ikke in de Rotterdamse Villa Zebra dagen kunstinstallatiesje uit om te ontdekken hoe bijzonder je bent. Tot begin februari. Zie ook:www.villazebra.nl.

Paradijs & Co (6+), tentoonstelling over hedendaags Iran metduizend-en-één voorwerpen, gedichten, geuren en klanken, De tegelkunst,poëzie, kalligrafie, muziek, kleding en dans tonen de culturelediversiteit van Iran. Rondleidingen op wo za zo vanaf 11u. Tot eind maart2006. Tel. 020-5688233 (www.tropenmuseumjunior.nl).

Meer over