Jong

Tournee..

Imme Dros nam voor Theater Teneeter het bekende sprookje flink onderhanden. In Roodhapje is alles net even anders dan in het origineel. Vanaf 6 jaar. Op 23 december in Nijmegen (Het Badhuis), 26 december in Rotterdam (Schouwburg), 27 december in Enschede (Twentse Schouwburg), 28 december in Amsterdam (De Krakeling), 29 december in Dordrecht (Kunstmin), 2 januari in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Het Filmorkest Max Tak en verteller/muzikant Beppe Costa jagen iedereen de stuipen op het lijf met spannende muziek en filmfragmenten in de voorstelling Griezelen. Vanaf 6 jaar. Op 29 december in Rotterdam (Theater Lantaren/Venster), 2 januari in Breda (Chassé Theater).

Over de zoektocht van koning Arthur naar zijn geliefde Emmelijn gaat King Arthur, een opera van Henry Purcell. Een coproductie van Huis a/d Amstel, Theatergroep Maccus en het Combattimento Consort. Vanaf 8 jaar. Op 26 december, Zoetermeer (Stadstheater), 29 december in Enschede (Twentse Schouwburg), 5 januari in Delft (De Veste).

Ver van de bewoonde wereld leeft Mariken met een oude man en zijn geit. Op een dag komt ze in de stad en loopt de Duvel tegen het lijf. Een theatervoorstelling van Inez Derksen. Vanaf 8 jaar. Op 26 december in Drachten (De Lawei), 29 december in Eindhoven (Plaza Futura), 4 januari in Groningen (Grand Theater).

Philips II, koning van Spanje, krijgt een troonopvolger. Maar als de kleine Carlos een bochel heeft, moet hij niets van zijn zoon weten. Carlos ende Uilenspiegel is muziektheater van Frank Groothof, naar de opera van Verdi, voor de hele familie. Op 23 december in Hoorn (Parkschouwburg), 26 december in Alkmaar (De Vest), 29 december in Heerlen (Stadsschouwburg).

Jules Deelder bewerkte Antigone, de tragedie over het meisje dat haar beide broers verliest en in opstand komt tegen de koning, haar oom. Door Fact, vanaf 16 jaar. Op 23 december in Alkmaar (De Vest), 27 december in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 28 t/m 30 december in Rotterdam (Theater Zuidplein).

Het brood is op, de pan is leeg. De kinderen huilen, vader zwijgt. Klein Duimpje zoekt elders zijn heil. De kleinste thuis is een muzikale bewerking van het bekende sprookje door Het Filiaal. Vanaf 6 jaar. Op 2 januari in Amsterdam (De Krakeling), 3 januari in Groningen (Grand Theater).

Over een panda en andere bedreigde dieren gaat Bart, Hupie en het Vreemde Geluid, een theatrale reis door de verschillende werelddelen in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Op 4 januari in Hoogeveen (De Tamboer), 5 januari in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Hakim belandt in de woestijn en moet binnen zeven dagen de kroon van zand vinden. De Zandkroon is muziektheater. Vanaf 6 jaar. Op 29 december in Valkenswaard (De Hofnar), 30 december in Nieuwegein (Theater De Kom), 5 januari in Dordrecht (Kunstmin).

Maysa is van slag, haar broer heeft geen tijd meer voor haar. Dan voeren tijdgoden haar mee naar een vreemde wereld. Maysa, een opera over de tijd (7+) door Buffo Operamakers. Op 30 december in Amsterdam (De Krakeling), 4 januari in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 5 januari in Enschede (Twentse Schouwburg).

Amsterdam

De Verhalen van 1001 nacht worden in de versie van de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland gespeeld door 40 leerlingen en begeleid door vi deoprojecties en dj. Vanaf 6 jaar. Op 26 en 27 december in De Krakeling.

Wielle Wiebel woont in een grote grasbol. Zijn vriend, een slak, wil graag hardloper worden. Een kleutervoorstelling van Cees Brandt, op 29 december in De Krakeling.

In het Bijbelsmuseum een speurtocht naar Mirre, wierook en goud, kerstverhalen en een workshop 'wierookkegels maken'. Op 26 en 29 december en 5 januari.

Samen met zijn opa in het bejaardenhuis doet Jimmy gevaarlijke kunsten en moeilijke trucs. Poppentheater Theo Terra speelt Circus, vanaf 4 jaar. Op 4 en 5 januari in De Krakeling.

Den Haag

In het Museon speelt Theater Stuiter twee voorstellingen over de tijd. Uit de tijd voor publiek van 4 t/m 8 jaar. En De Tijdmachine naar het boek van H.G. Wells. Op 29 en 30 december; 2 en 5 januari.

Eindhoven

De Franse prins Pippin is op zoek naar het geluk en probeert het als soldaat en als revolutionair. De ontmoeting met de weduwe Catherine verandert zijn leven. De musical Pippin wordt gemaakt door Brabantse jongeren en Stichting Theaterplan. Van 3 t/m 23 januari in de Stadsschouwburg.

Groningen

Doornroosjes Duizendjarige Droom is een muzikale familiekerstvoorstelling, waarbij het publiek meebeslist over de afloop. Van 22 t/m 26 december in de Stadsschouwburg (22 december met doventolk).

Haarlem

Dukes is een eigentijdse versie van Shakespeares 'Twelfth Night' en speelt zich af op een exotisch eiland waar iedereen zich bijzonder voelt, zich vermomt, verliefd wordt en fantaseert. De Toneelschuur is vertimmerd tot een hippe tent, waar de Dukes komen 'loungen', een liveband en een dj zorgen voor de sfeer. Bart Danckaaert regisseert elf jongeren en twee ervaren acteurs. Van 29 december t/m 8 januari in de Toneelschuur.

Nijmegen

Nod, muziektheater over zwerfkinderen door leerlingen van De Lindenberg is gebaseerd op het verhaal van Kaïn en Abel. Tenslotte was Kaïn een verschoppeling. Op 27, 28, 29 en 30 december in De Lindenberg.

Rotterdam

De jaarlijkse kerstproductie van Jeugdtheater Hofplein is Louis Lemaires bewerking van Alice in Wonderland, gespeeld door Cox Habbema en 85 leerlingen van de theaterschool. Vanaf 4 jaar. Op 24, 26 t/m 31 december, 2 t/m 5 januari in Theater Hofplein.

De zaak Hans en Chrietje is een voorstelling over twee politiemannen, Hoekstra en Willemse, de een dromerig jong, de ander oud en gedegradeerd.Een familievoorstelling door Stichting Kroost, vanaf 10 jaar. Op 29 en 30 december in de Schouwburg.

Utrecht

In het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement op 28, 29 en 30 december om 13.30 en 14.30 uur vertelt Victor Frederik het spannende verhaal De dame met de rode jas.

Het Utrechts Studenten Concert brengt op 27 december in Vredenburg 'Peer Gynt' van Grieg. Verteller is Frank Groothof.

Meer over