Jong

DANS..

Zwarte Ster (7+) door Danstheater Aya in regie van Wies Bloemen. In debitterzoete show Zwarte Ster gaan Luc en Marie op zoek naar glitter,glamour en eeuwige roem. Met de hulp van Luc rijst de ster van Marielangzaam hoger en hoger. Tot ze valt. Zondag in Amstelveen (Schouwburg),woensdag in Groningen (Kruithuis).

THEATER

Aan de overkant (8+) door Huis a/d Amstel in regie van Liesbeth Coltof,geschreven door Roel Adam. De Stari Most, de oude brug van Mostar, speeltde hoofdrol in het verhaal over de twee vrienden Hanna en Zakka. Sinds debrug in de oorlog werd verwoest hebben Hanna en Zakka elkaar niet meergezien. Maar als de brug wordt herbouwd, kunnen ze dan nog wel samenleven? Vergeten is moeilijk, oorlog krijg je niet zomaar uit je hoofd.Zaterdag en zondag in Amsterdam (Huis aan de Amstel).

Tot jij mij ziet (16+) door Huis aan de Amstel in regie van JaapSpijkers. Tragi-komedie waarin twee broers worden geconfronteerd met deplotselinge terugkeer van hun vader. Zodra hij zich in hun huis installeertworden de verstikkende en scheve familieverhoudingen duidelijk. Vrijdagin Eindhoven (Plaza Futura).

Macbeth (6+) door Joep Dorren en Jeugdtheater Hofplein. MacBeth strijdtvoor het koningschap van Schotland. Hij wil oppermachtig worden en gaatdaarvoor over lijken. Een voorstelling over moord, gekte, macht verraad enwaanzin. Vrijdag, zaterdag en zondag in Rotterdam (Jeugdtheater Hofplein).

Mie: een vissersprookje over onbegrensde hebzucht (6+) door Het Vervolgen Blauwe Engel. Gebaseerd op het sprookje Vrouwtje Piggelmee van degebroeders Grimm. De Limburgse Mie woont in een oude pispot aan de rivierde Maas. Wanneer haar man Thei een vis vangt die wensen vervult, wordt Miesteeds hebberiger. Tot ze te ver gaat. Zondag in Amsterdam (De Krakeling).

LETTEREN

Kinderboekenweek 2005- De Toveracademie Dit jaar is de hoofdrolweggelegd voor kinderboeken waarin magische avonturen en figuren een rolspelen. Er is een scala aan activiteiten in bibliotheken en boekwinkelsdoor het hele land zoals theater, goochelshows, signeersessies van beroemdekinderboekenschrijvers en voorleesmiddagen. Van 5 t/m 15 oktober. Voor meerinformatie: www.kinderboekenweek.nl.

MUZIEKTHEATER

Boevenkoning door XyniX. Muziektheater van Ad de Bont en Fons Merkiesin choreografie van Hans Minnaert. Over een koning die een meesterboef isen jaagt op alles wat goud is. Iedereen wordt opgelicht en omgekocht. Tothij besluit dat hij ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van zijnbedrijf een gouden hart cadeau wil hebben. Zondag in Almere (De Metropole).

Pikkuhenki is een sprookje op muziek van Klaas ten Holt doorDoelenEnsemble m.m.v. Loes Luca (verteller), zaterdag 14u in De DoelenRotterdam.

Ikie hoort van alles (3+) door Tafel van Vijf. Tekst en spel door Hermanvan Baar. Ikie is een klein jongetje met grote oren. Daarmee hoort hijalles en wat hij hoort doet hij na. Praten doet hij niet behalve met zijnvrienden Vogeltje en Boom. Dan is Vogeltje opeens weg en Boom kaal. Zondagin Leiden (LAKtheater).

MUZIEK

KleuterSinfonietta, een programma waarin kleuters kennismaken met demusici, strijkinstrumenten en muziek van Amsterdam Sinfonietta. Zaterdagom 10 en 12 uur in het Concertgebouw in Amsterdam.

TENTOONSTELLINGEN

Beestachtig mooi. Onze kennis van de dierenwereld is in de loop der tijderg veranderd. Hoe kunstenaars hierop hebben gereageerd en hoe hun kunstop zijn beurt weer ons beeld van de dieren heeft beïnvloed, kun je nuontdekken in het Van

Goghmuseum in Amsterdam. Met dierenmemory, een hondenhok metknuffelkussens en een dierengeluidenspel, interactieve vragen entekenopdrachten. Tot en met 5 februari 2006 (www.vangoghmuseum.nl).

Menseneters (6+) ben jij bang voor de boze wolf? Via een tocht door eenspannend woud vol beesten ontdek je hoe gevaarlijk leeuwen, tijgers,haaien, krokodillen en wolven voor de mens eigenlijk zijn. Tot en met 5juni 2006 in het Museon in Den Haag. Informatie: www.museon.nl.

Kikker & Co (4-12 jr.) poppententoonstelling voor en door kinderen.Breng Kikker of de kraai uit Otje tot leven door er zelf een voorstellingmee te spelen. Of bekijk de handpoppen en marionetten van poppenspeler Rieks Swarte in de museumzaal, t/m 17 april 2006 in het Theatermuseum inAmsterdam. Tel. 020-5513300 (www.tin.nl).

Meer over