Jong

Tournee..

De vakantie op een Franse camping, begonnen om de familiebanden te verstevigen, loopt uit op een onderhuidse stroom pesterijen. Gras is een voorstelling van Het Syndicaat, regie Daniëlle Wagenaar. Vanaf 12 jaar. Vrijdag in Den Bosch (Theater Bis), zondag in Utrecht (Festival De Opkomst), woensdag in Leeuwarden (De Harmonie).

Ga jij maar golven tellen, zeggen de mensen tegen Malle. Maar Malle raakt de tel kwijt. Anderland is een voorstelling van theatergroep Maccus naar de gelijknamige novelle van Paul Biegel. Vanaf 6 jaar. Vrijdag in Gouda ('t Gouwe Huis), zondag in Rotterdam (Schouwburg).

Drie kinderen zijn altijd alleen thuis, hun ouders werken en hebben het druk. Op een dag komt er een vriendinnetje mee. Ze wil ook een bord voor Victor, maar die is nergens te zien. Victor & ik van Bodil de la Parra door Theater Artemis. Vanaf 7 jaar. Donderdag in Gorinchem (De Nieuwe Doelen), zaterdag in Amsterdam (De Krakeling), zondag in Arnhem (Schouwburg).

Opa Freek gaat zomaar ineens dood. Frans kende zijn opa eigenlijk niet goed. Maar het geharrewar over de erfenis zet alles op zijn kop. Een vijand van niks van Tjeerd Bisschof bij Huis a/d Amstel. Vanaf 8 jaar. Zondag in Amsterdam (Huis a/d Amsteltheater), woensdag in Dordrecht (Kunstmin).

Wiseguys is het geestige, dramatische portret van een groep jongeren op straat. Hoe banen zij zich een weg door het bestaan? Een succes in Engeland, nu gespeeld door het Muztheater. Vanaf 12 jaar. Donderdag in Zaandam (Zaantheater), zondag in Utrecht (De Opkomst).

Volgens het stramien van het bekende sprookje, maar met meer aandacht voor de zieleroerselen van de figuren, schreef Wim Hofman Klein Duimpje. Theatergroep Het Filiaal bouwde dat boek om tot muziektheater, De Kleinste Thuis. Vanaf 6 jaar. Zondag in Breda (Chassétheater), maandag in Bussum ('t Spant), woensdag in Enschede (Twentse Schouwburg).

Kraanvogel leert vliegen is de nieuwe voorstelling van Martin Mens. Met poppen, objecten en zijn stem vertelt hij in samenspraak met de kinderen zijn verhaal. Vanaf 6 jaar. Vrijdag in Huizen (Theater 3 in 1), woensdag in Purmerend (De Purmaryn).

In een oerwoud wonen twee verwilderde mannen. Ze hebben geen eten en geen geweten. Maar als ze een baby vinden, openbaart zich een oerdrift tot verzorgen. Loot/Bonheur speelt Kabaal voor publiek vanaf 6 jaar. Woensdag in Amsterdam (Pleintheater), zondag première in Haarlem (De Toneelschuur).

Amsterdam

De grenswachter is op zoek naar de grens, de vrouw met haar volbeladen fiets zoekt naar een land waar ze zich thuis kan voelen. De oorlog is voorbij, maar de angst voor het onbekende is groot. Achter de grens ligt een ander land is een voorstelling in het Duits en het Nederlands. Vanaf 8 jaar. Vrijdag in De Krakeling.

Vliegenier Junior & De Lindbergh-vlucht is geïnspireerd op de vliegenier die in 1933 als eerst de oceaan over vloog. Deze combinatie van film, theater en muziek, vanaf 7 jaar, staat van zaterdag t/m dinsdag in het Filmmuseum.

De Kruik van Het Waterhuis is een theatrale samenwerking tussen Marokko en Nederland. De komische muzikale eenakter over een kruik die op mysterieuze wijze gebroken is, wordt gespeeld door een Marokkaanse en een Nederlandse acteur. Regie: Roel Twijnstra. Vanaf 4 jaar. Dinsdag en woensdag in De Krakeling.

Ver van de bewoonde wereld leeft Mariken met een oude man en zijn geit. Op een dag komt ze in de stad en loopt de Duvel tegen het lijf. Met alle gevolgen vandien. Van het gelijknamige boek maakte Inez Derksen theater. Vanaf 8 jaar. Donderdag t/m zondag in de Brakke Grond.

In haar atelier krijgt een schilderes bezoek van de baron van Münchhausen die haar zulke meeslepende verhalen vertelt dat ze verliefd op hem wordt. Lastig portret is een Nederlandstalige voorstelling van de Friese toneelgroep Tryater. Vanaf 8 jaar. Zondag in De Krakeling.

Tot en met 14 november is er een Klankspeeltuin in De IJsbreker, om kinderen van 7 tot 13 jaar kennis te laten maken met de wereld van stilte, geluid, muziek en soundscape.

Den Haag

Aan de rand van het dorp, vlak bij het moeras, woont de mooie moeder Mathilde met haar zoon Dennie. In de kamer dreigt onheil en Dennie barricadeert de deur. Geitenjong van Hans van den Boom bij Stella Den Haag. Vanaf 9 jaar. Donderdag t/m zondag in Stellatheater.

't Gooi

Van 22 t/m 31 oktober in 't Gooi ter gelegenheid van de herfstvakantie het jaarlijkse jeugdtheaterfestival. In Laren, Weesp, Huizen, Bussum en Hilversum voorstellingen voor kleuters (o.a. Nero Corleone en Het verhaal van Karelkees) en voor grotere kinderen (De kleinste thuis en Alice).

Groningen

Katharina is een kreng, haar zus Bianca een plaatje. Iedereen wil met Bianca trouwen, maar dat mag pas als Katharina is getrouwd. Kreng is een operabewerking van Shakespeare's Getemde feeks. Vanaf 7 jaar. Zondag in De Oosterpoort.

Utrecht

Lang geleden woonde in Parijs een speeldozenmaker die bezoek kreeg van een dame. Het verhaal van De dame met de rode jas wordt donderdag en woensdag verteld door Victor Frederik in het Museum van Speelklok tot Pierement. Vanaf 6 jaar.

Meer over