JONG

n een stationnetje van Sjef en Sjaan zit op een ochtend een meisje met een grote koffer. Niemand weet waar ze vandaan komt of waar ze naar toe moet....

Tournee

Samen verdienen ze hun brood met een draaiorgel. Vader en zoon trekken almaar verder, met hun liedjes, met hun koffer. Maar allebei worden ze ouder en de koffer wordt zwaarder. Foppe en Douwe van Theatergroep Maccus is een tekst van Pauline Mol voor twee acteurs en een echt draaiorgel. Vanaf 4 jaar. Vrijdag première in Delft (Maccustheater), zondag in Breda (Chassé Theater).

Suzan en Eddie gijzelen een meisje. Zo'n meisje dat niemand mist, zo eentje die je gemakkelijk mee kan nemen. Gewoon een geintje. Er is alleen één probleem. Gewoon is een voorstelling voor jongeren. Tekst: Esther Gerritsen, regie: Herman van Baar. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Ostadetheater), maandag in Hoogeveen (De Tamboer).

Cowboys gaat over helden op paarden en helden op sokken. Door het Antwerpse Paleis. Vanaf 8 jaar. Zaterdag in Breda (Chassé Theater), zondag in Groningen (Stadsschouwburg).

Hondje van het RO Theater gaat over een straathond die de menselijke gekkigheid leert kennen. Zaterdagvond en zondagmiddag in Zoetermeer (Stadstheater), dinsdag in Venlo (Maaspoort), woensdag in Gouda (Schouwburg).

Blauw Bloed van Het Filiaal is gebaseerd op een Iers sprookje waarin een koning de dood van zijn vrouw niet kan vergeten. De enige die op haar lijkt is zijn dochter. Als hij zijn eigen kind ten huwelijk vraagt, slaat zij op de vlucht. Vanaf 8 jaar. Vrijdag in Zwolle (Odeon), zondag in Spijkenisse (De Stoep), woensdag in Gorinchem (De Nieuwe Doelen).

Amsterdam

Kleur is een vertelvoorstelling van Hesp Theatermakers, gebaseerd op interviews van Martin Schouten met Nederlanders die ergens anders hun wortels hebben. Vanaf 9 jaar. Zondagmiddag en -avond première in De Brakke Grond.

Sliepie woont in een vuurtoren. Hij is een beetje bang voor het donker. Maar zijn knuffel helpt, een gloeilamp die de jongen meeneemt in zijn dromen. Maannacht van Theatergroep Burrp! is een stuk van Maarten Lebens, vanaf 4 jaar. Woensdag première in De Krakeling.

De tranen van Tijl Uilenspiegel is een vertelvoorstelling van Martin Mens, naar het beroemde boek van Charles de Coster. Tijl was een nar in de Middeleeuwen, een donkere tijd waarin Tijl onvergetelijke avonturen beleeft. Vanaf 8 jaar. Vrijdag en zaterdag in De Krakeling.

Den Haag

In de galerie van de Haagse Kunstkring, Denneweg 64, Lieve kinderen, een tentoonstelling die laat zien hoe beeldende kunstenaars kinderen verbeelden. Zijn kinderen wel altijd zo lief? Tot en met 31 januari.

In Theater Zeebelt zondag om 14.30 uur Terra Incognita met de klanktheatervoorstelling Het Lied van Wijs.

Eindhoven

Hoe boks je als meisje van acht op tegen de herinnering aan je dode broertje? Hannah is een theatrale vertelling, in regie van Inez Derksen. Vanaf 7 jaar. Zondag in Plaza Futura.

Ot en Sien mogen nog niet naar school, ze zijn te klein. Nog bij moeder is een theaterbewerking van het beroemde gelijknamige boek. Vanaf 4 jaar. Woensdag in de Stadsschouwburg.

Vanavond t/m 17 januari in de Stadsschouwburg de jongerenmusical Jan Rap en z'n Maat door Stichting Theaterplan, naar het verhaal van Yvonne Keuls.

Rotterdam

Kato is een jongen, Kati een meisje. Plotseling en onverklaarbaar wisselen ze van gedaante. Niemand heeft iets in de gaten, maar voor henzelf is het leven ineens heel ingewikkeld. Kati!?Kato!? door het Speeltheater uit Gent, vanaf 9 jaar. Zondag in de Schouwburg.

Frank Groothof bewerkte Purcell's opera naar het ridderverhaal van Koning Arthur die de ronde tafel uitvond en op zoek ging naar de Graal, tot een familievoorstelling met vier muzikanten. Vanaf 7 jaar. Zaterdag en zondag in de Schouwburg.

Jeugdtheater Hofplein bewerkte Collodi's verhaal over de goedgelovige Pinokkio tot een feestelijke commedia del arte-voorstelling. Met muziek van Ton Scherpenzeel, in januari en februari steeds op vrijdag, zaterdag en zondag (t/m 21 februari).

Sittard

Plume is de naam van een avonturenpop, hij kan niet vooruitdenken, heeft geen verleden en is altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Een visueel familiespektakel van Bas Zuiderland naar de verhalen van Henri Michaux. Vrijdag, zaterdag en zondag in het Sirkeltheater.

Zutphen

Kleng, pats, boem, taratata!, kinderboekillustraties van Jan Jutte, tot en met 25 april in het Stedelijk Museum.

Meer over