Jongtips

DANS n Dubbelbloed (14+) door Danstheater Aya van Wies Bloemen met teksten van Enver Husicic. Een zoektocht naar wat vreemd en vertrouwd is in de verschillende culturen in Nederland....

T H E AT E R n Prikkebeen (6+) door Toneelgroep Oostpool in regie van Evert van der Meulen. Voorstelling voor opa's en kleinkinderen. Oma's mogen naar binnen met een plaksnor. Dat opa's mooi verhalen kunnen vertellen is bekend. Opa Dirk vertelt over de beroemde avonturen van mijnheer Prikkebeen die op jacht naar vlinders gaat, maar dat niet mag van zijn zuster Ursula. Woensdag (première) in Arnhem (Huis Oostpool). n De Kat (10+) door Xynix Opera. Libretto: Jurrian van Dongen. Muziek: Fons Merkies. Een komische opera over een zanglerares met twee dochters, de ene is poeslief, de ander een kat. Vrij naar De Getemde Feeks van Shakespeare. Dit is de derde opera van Xynix gebaseerd op een stuk van Shakespeare. Dit weekend zijn ze alle drie te zien in de Oosterpoort in Groningen: De Kat op zondag, De koning is gek naar King Lear op vrijdag en op zaterdag Romeo en Farida naar Romeo en Julia.

n Vernon God Little door Huis a/d Amstel. Satire naar het boek van D.B.C.Pierre. De lotgevallen van een onfortuinlijke puber, met muziek van de band Storybox. Regie: Liesbeth Coltof. Vanavond in het Zaantheater in Zaandam, vrijdag in de Schouwburg in Arnhem, zaterdag in De Harmonie in Leeuwarden, woensdag in de Schouwburg in Rotterdam.

n Wolf! (7+) door Huis a/d Amstel. Naar het bekroonde boek Schaap met laarsjes van Maritgen Matter. Bewerking en regie: Bert Geurkink. Een voorstelling over een wolf en een schaap, een roerende vriendschap in de winterkou met angstige liedjes. Zaterdag in Huis a/d Amsteltheater in Amsterdam, zondag in de Schouwburg in Utrecht, woensdag in het Stadstheater in Zoetermeer.

nisse, woensdag in De Lawei in Drachten.

n Als je blaft (9+) door Toneelschap Beumer & Drost. Regie: Gijs de Lange. Onder het motto 'de mens denkt, het dier weet alles'wordt hier op geestige wijze onderzocht wat het verschil is tussen mens en dier. Met Beumer, Drost en René van 't Hof. Vrijdag in het Isalatheater in Capelle a/d IJssel, zaterdag in De Krakeling in Amsterdam.

n Angel (15+) door Het Syndicaat. Tekst: Enver Husicic, regie: Daniëlle Wagenaar. Een avondvullende voorstelling over liefde waarin twee mensen zich wanhopig aan elkaar vastklampen. Vanavond in De Verkadefabriek in Den Bosch, vrijdag in Kumulus in Maastricht.

n De verschrikkelijke stiefmoedershow (6+) door Theatergroep Max. Tekst en regie: Moniek Merkx. Een groots opgezette show over een stiefmoeder die kinderen het licht in de ogen niet gunt, een laffe vader, een moeder die alles doet voor haar vriend en een stiefvader die alleen aan zichzelf denkt. Vrijdag in de Schouwburg in Utrecht, zaterdag in De Lawei in Drachten, zondag in de Schouwburg in Amstelveen, woensdag in De Meerse in Hoofddorp.

n Max, de held van Siddeburen (8+) door Toneelgroep Kwatta. Tekst: Tjeerd Bisschof. Regie: Josee Hussaarts. Als Max bij zijn opa logeert ontdekt hij dat zijn opa wordt belaagd door vreemde gasten. Vrijdag in Theater Bommersheuf in Zevenaar, zondag in Het Badhuis in Nijmegen, woensdag in Amphion in Doetinchem.

n Vriend van (14+) door Het Laagland. Regie: Annelies van Wieringen. Een cabareteske versie van een gebeurtenis uit de Griekse mythologie:

de ontmoeting tussen Achilles en Patroklos. Vanavond in De Groene Engel in Oss, woensdag in Centrum voor de kunsten in Roermond.

n Cinema Victoria (6+) door Unieke Zaken gaat over de vertoning van een film. Maar alles gaat mis: zelfs de hoofdrolspelers van de film stappen op. Het personeel van de bioscoop doet zijn best te redden wat er te redden valt. Zondag in Amsterdam (De Krakeling). M U Z I E K T H E AT E R n Venetië (7+) muziekvoorstelling van Hans van den Boom (tekst en regie) en Paul Reijn (muziek) geïnspireerd op De Kleine Kapitein van Paul Biegel. Opgevoerd door Stella Den Haag en het Residentie Orkest. Over Tom en Paula en hun avonturen in een eilandstad op palen. Zaterdag en zondag in Den Haag (Philipszaal).

n Een sprookje van steen (4+) van Virga Lipman en STIPprodukties. Lars gaat bij zijn vader in IJsland op zoek naar vrolijke reuzen die onder de grond leven. Zaterdag in Hoogeveen (De Tamboer), zondag in Badhoevedorp (De Kijkdoos).

n Alice in Wonderland (8+) van Opus One is een musical met muziek van Ton Scherpenzeel en teksten van Coot van Doesburgh. Met Marjolein Teepen als het fantasievolle meisje Alice. Vrijdag in Veenendaal (De Lampegiet), zondag in Baarn (De Speeldoos). TENTOONSTELLINGEN n Super Terpen, leven en overleven op de Friese terpen van 660 v. Chr.

tot 1000 n. Chr. Met geluidsfragmenten, animaties en diverse doe-dingen. Van 8 tot 14 jaar, t/m 31 december 2008 in Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11) Tel. 058-2555500 (w w w. f r i e s m u s e u m . n l ) .

n Het feest van Nijntje tekenen en knutselen in de school van Nijntje, poppenkastvoorstelling en boekjes, foto's en een documentaire, t/m 31 mei in Madurodam in Den Haag. Tel. 070-4162400 (www.madurodam.nl).

n Het Van Kinderenmuseum aan de Haagse Waldeck Pymontkade is een museum met kunst voor en door kinderen. Geopend: wo 14u-17u zo 12-16u; voor jongeren (12+) vr 19-22u. Tel. 070-3236175 (www.zo-en-zo.nl).

Meer over