Jongtips

THEATER Lente-uitjes, voorstellingen van Utrechtse groepen tijdens de voorjaarsvakantie in Utrecht: Vos en haas op reis (4+) door Burgerzaken t/m 28 februari in Theater Kikker; Feeksje Temmen (8+) door Burgerzaken van 26 t/m 28 februari in Theater Kikker....

Parcival (10+) van Peter de Graef door Huis a/d Amstel. Regie: Liesbeth Coltof. Gebaseerd op het eeuwenoude verhaal over het zoeken naar de graal. Vrijdag t/m zondag in Huis a/d Amstel-theater in Amsterdam, 5 maart in de Twentse Schouwburg in Enschede, 7 maart in Theater a/d Parade in Den Bosch.

Moord en Brand (8+) door Toneelschap Beumer & Drost. Regie: Loek Beumer. Gebaseerd op een waar verhaal over een terdoodveroordeelde. Zaterdag in Bellevue in Amsterdam, 4 maart in De Harmonie in Leeuwarden, 6 maart in De Lampegiet in Veenendaal.

Vriend en Vriend (7+) door Keizer & Van der Mast. Twee dikke vrienden zijn gek op cowboyverhalen. Zaterdag in De Krakeling in Amsterdam, zondag in Provadya in Alkmaar, 7 maart in De Hanzehof in Zutphen.

Love (6+) door Theater Max. Regie: Moniek Merkx. Over liefde die als een bom naar binnen valt, onhandig maar ook gevaarlijk. Zaterdag en zondag in de Rotterdamse Schouwburg, woensdag in het Parktheater in Alphen a/d Rijn.

Zus & Mathilde (8+) door Kalebas. Regie: Theo Fransz. Twee zusjes blijven op en ze vertellen elkaar in die doorwaakte nacht al hun geheimen. Zondag in De Lieve Vrouw in Amersfoort, woensdag in Het Kruithuis in Groningen.

Smoor (12+) door Muztheater. Regie: Kees Jan Hundling. Een gevoelig portret van twee vijftienjarige meisjes. Vanavond in De Krakeling in Amsterdam, zaterdag in Theater Achterom in Hilversum, woensdag in CKTheater in Roermond, 4 maart in De Lieve Vrouw in Amersfoort.

W3 (4+) door Het Waterhuis.

Tekst: Kees van Loenen. Regie: Roel Twijnstra. Drie figuren komen in het hiervoormaals en horen allerlei klanken die nieuw leven voorbereiden. Zondag in Zjaak in Rotterdam, woensdag in Circus Elleboog in Amsterdam, 7 maart in Stadsschouwburg Utrecht.

De broertjes en de strijd om de ring (7+) door Frank Groothof. Een bewerking van Wagners bekende opera met Frank en Renroothof en Erna Sassen. Vrijdag in Isala Theater in Capelle a/d IJssel, zondag in Schouwburg Amstelveen.

Beterschap (4+) door Peggy Olislaegers en Co. Hanne en Flip keren hun ziekenkamer binnenstebuiten. Het bed wordt een boot, kussens veranderen in dieren en zelf verdwijnen ze in de kast. Zondag in Theater Bis in Den Bosch, maandag in De Meervaart in Amsterdam.

Poppentje on tour (4+) door Speeltheater Edam. Tekst: Saskia Janse. Regie: Onny Huisink. Poppentje, de held van de tv treedt op met een zangeres en een pianist. Vanmiddag en vrijdag in Theater a/h Spui in Den Haag, zaterdag in Schouwburg Amstelveen, maandag en dinsdag in De Krakeling in Amsterdam.

Wombas Dias (5+) door Ad van Iersel. Poppentheater waarin twee spelers met klanken, beelden en miniscuul materiaal een wonderlijke wereld cren. Zaterdag in Theater a/h Spui in Den Haag, woensdag en 4 maart in het Poppentheater in Amstelveen.

Dolfje Weerwolfje (6+) is een lieve griezelvoorstelling naar het gelijknamige boek van Paul van Loon. Op 29 februari in 't Speelhuis in Helmond, 1 maart in De Meerse in Hoofddorp, 3 maart in De Lawei in Drachten, 4 maart in Geert Teis in Stadskanaal, 6 en 7 maart in het Stadstheater in Zoetermeer.

DANS De Bollenschuur (14+) van Job Cornelissen door Mantaan. Dansvoorstelling over dromen en onvervulde verlangens. Vanavond (premi) t/m 28 februari in de Melkweg in Amsterdam.

Beestjes (6+) door Introdans Ensemble voor de Jeugd, vijf verschillende choreografieover dieren: van Patrick Delcroix, Robert Battle, Nacho Duato, Ton Wiggers en David Parsons. Op 26 februari in Parkstad in Kerkrade, 5 maart in Odeon in Zwolle.

MUZIEKTHEATER Cyrano (7+) door Xynixopera. Regie: Joke Hoolboom. Muziek: Fons Merkies. Het beroemde verhaal van Cyrano de Bergerac, in een bewerking van Imme Dros. Vrijdag in de Agnietenhof in Tiel, zaterdag in Theater a/d Schie in Schiedam, 29 februari in de Rotterdamse Schouwburg, 3 maart in de Almeerse Theaters in Almere, 4 maart in de Toneelschuur in Haarlem, 7 maart in Stadsschouwbrug Utrecht.

Junglebook door Opus One begint aan een reprisetournee. Regie: John Yost. Teksten: Coot van Doesburgh. Composities: Ton Scherpenzeel. Zaterdag in De Meervaart in Amsterdam, 2 maart in Ogterop in Meppel, 3 maart in de Koornbeurs in Franeker, 5 maart in het Fulcotheater in IJsselstein, 6 maart in de Kattendans in Bergeijk, 7 en 8 maart in De Kampanje in Den Helder.

De Sneeuwkoningin (7+) door Jeugdtheater Sonnevanck. Regie: Flora Verbrugge. Muziektheater over een onverbrekelijke vriendschap. Maar ineens vindt hij haar lelijk en stom en gaat hij weg. Zondag in Stadsschouwburg Utrecht, 6 maart in Stadsschouwburg Nijmegen, 7 maart in Theater a/h Vrijthof in Maastricht.

De Tweeling (6+) door Xynix Opera. Regie: Joke Hoolboom. Twee zangeressen willen beroemd worden. Zaterdag in Junushoff in Wageningen, zondag in LAKtheater in Leiden, 7 maart in De Meerse in Hoofddorp.

Assepoes (6+) door Het Filiaal. De stiefzusjes en de stiefmoeder zijn erg gemeen. Assepoes en de prins moeten de handen uit de mouwen steken voor hun geluk. Muziektheater van hoog niveau. Vanmiddag in De Veste in Delft, vrijdag in de Metropole in Almere, zondag in De Stoep in Spijkenisse.

De scheepsjongens van Bontekoe (8+). Familiemusical naar het boek van Johan Fabricius, op muziek van Fons Merkies in regie van Peter de Baan. Vrijdag in De Storm in Winterswijk, zondag in De Kolk in Assen, 2 en 3 maart in De Vest in Alkmaar, 4 en 5 maart in Schouwburg Amstelveen, 6 en 7 maart in het Zaantheater in Zaandam.

TENTOONSTELLINGEN Dante Gabriel Rossetti (6+): in het Van Gogh Museum in Amsterdam worden er kinderworkshops georganiseerd n.a.v. de Rossetti-expositie. Op 28 en 29 februari, 13 en 14, 27 en 28 maart en 10 en 11 april. Tel. 020-5705243 (www.vangoghmuseum.nl).

Vissticks voor guppies (6+) over de wonderlijke wereld van vissen. Kinderexpositie in het Centraal Museum in Utrecht n.a.v. de tentoonstelling Vis Vitalis. Elk weekeinde zijn er workshops. Tel. 030-2362307 of kids@centraalmuseum.nl.

Max Velthuijs (4+), dubbeltentoonstelling in het Letterkundig Museum in Den Haag over Max Velthuijs, de geestelijke vader van de Kikker-boeken. Tot en met 29 februari (de kindertentoonstelling duurt t/m 1 augustus 2004); di t/m vr 10-17 uur za zo en feestdagen 12-17 uur. Tel. 070-3339666 (www.letterkundigmuseum.nl).

Meer over