Jongtips

Kikker (4+) door Theater Terra. Muzikale poppenvoorstelling naar de verhalen van Max Velthuijs. Kikker ziet op tegen de verhuizing maar zijn vrienden staan hem bij....

Zwavelstokjes (5+) door Virga Lipman. Naar het sprookje van Anderson over een arm meisje dat op oudejaarsavond zwavelstokjes verkoopt. Vanmiddag in De Lieve Vrouw in Amersfoort, vrijdag en zaterdag in 't Speelhuis in Helmond, 28 december in het Zaantheater in Zaandam, 29 december in De Schakel in Heerhugowaard (www.zwavelstokjes.nl.nu).

Klein Duimpje (6+) door Hakim Trai¿da. Samen met Djamel Bara zet Hakim opnieuw een bekend sprookje naar zijn hand. Wie niet groot is moet slim zijn! Op 28 december in Schouwburg Deventer, 4 januari in de Leidse Schouwburg.

Pluk van de Petteflet (6+) naar Annie M.G. Schmidt. Muziektheater waarin Pluk en zijn vrienden ten strijde trekken voor een betere wereld, in en rond de Petteflet. Donderdag en vrijdag in Schouwburg Amstelveen, zaterdag in de Agnietenhof in Tiel, maandag in De Kom in Nieuwegein, dinsdag in De Reggehof in Goor, 2 t/m 4 januari in Nieuwe de la Mar in Amsterdam.

De Broertjes en de Strijd om de Ring (7+) door Frank en Rene Groothof en Erna Sassen. Wagners Ring des Nibelungen in een doldrieste versie waarin muziek, zang, groot gevaar en kinderspel elkaar afwisselen. Op 26 december in De Vest in Alkmaar, 4 januari in Stadsschouwburg Groningen.

Wissewaswinkel (8+) door de Tafel van 5. Peter Drost vertelt het verhaal van een verliefde spullebaas, omringd door een wereld van rare voorwerpen en de band van en met Fay Lovsky. Op 26 december in De Veste in Delft, 27 en 28 december in de Blauwe Zaal in Utrecht, 2 en 3 januari in Bellevue in Amsterdam.

De scheepsjongens van Bontekoe (8+). Een familiemusical naar het boek van Johan Fabricius. De oude geschiedenis van woeste baren en heldendaden op muziek van Fons Merkies in regie van Peter de Baan. Van 27 december t/m 4 januari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag (0900-3456789; www.ntk.nl).

De Twaalfde Nacht (8+) naar Shakespeare door Laika/RO Theater. Iedereen is verkikkerd op de verkeerde. Regie: Jo Roets. Tot en met 4 januari in de Rotterdamse Schouwburg.

Ronja de roversdochter (4+) door Jeugdtheater Hofplein. Een bewerking van het gelijknamige boek van Astrid Lindgren over de avonturen van kinderen uit twee roversbendes. Script en regie: Louis Lemaire; muziek Ton Scherpenzeel. Tot en met 15 februari in Jeugdtheater Hofplein.

It Mirakel fan Hansje Brinker (8+) door Tryater. Friestalige familievoorstelling. Over het jongetje dat Nederland redde van een watersnoodramp. Regie: Bruun Kuijt. Tot en

7 januari in De Harmonie in Leeuwarden.

Dolfje Weerwolfje (6+) door Theater Terra. Musical naar de boeken van Paul van Loon. Regie: Pepijn Cladder en Dick van den Heuvel. Muziek: Fons Merkies. Tot en met 27 december in de Metropole in Almere, 28 en 29 december in De Purmaryn in Purmerend.

Grimm (6+) door Het Vervolg. Gebaseerd op het sprookje Vrouwtje Piggelmee van de gebroeders Grimm. Gedeeltelijk in het Limburgs dialect, maar ook te volgen door niet-Limburgers. Regie: Noël Fischer. Tot en met 3 januari in het Glaspaleis in Heerlen. Tel. 045-5716607.

Nanna SOS Nanna (7+) door Speeltheater Holland. Nanna is de beschermengel van Martin, een avontuurlijk jongetje dat sleutels verzamelt. Op 28 december in De Lieve Vrouw in Amersfoort, 29 december in het Grand Theatre in Groningen.

Warme handen, koude voeten (2+), decemberliedjes door Dirk Scheele & Judith tijdens een verrassend kerst-vaarfeest op de historimetsche salonboot Animathor, die vertrekt vanaf de Waternersteiger achter het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Op 27, 29 en 30 december. Tel. 0900-3001250.

OPERA De Roep van de Kinkhoorn (8+) door Opera Trionfo Tekst: Paul Biegel. Muziek: Bart Visman. Maaike maakt zich zorgen over haar vader die op zee is. Een wonderschelp, de kinkhoorn, wijst haar de weg. Zaterdag in de Leidse Schouwburg, 3 januari in het Concertgebouw in Amsterdam.TENTOONSTELLINGEN 50 Jaar Gouden Boekjes, tentoonstelling over prentenboekentreeks met inmiddels beroemde titels als De Gele Taxi, Pietepaf, het circushondje en Wim is Weg. Tot en met 28 februari in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen; dagelijks van 10-17u.

Tel. 0228-351111 (www.zuiderzeemuseum.nl).

Het Grote Sekse-Experiment, de meiden tegen de jongens (8+), interactieve tentoonstelling in het Museon in Den Haag die inzoomt op de verschillen tussen mannen en vrouwen. De bezoeker ontvangt een armband met een unieke streepjecode. Hiermee wordt de persoonlijke score geregistreerd. Tot en met 21 maart. Tel. 070-3381339 (www.museon.nl).

Met Kuifje naar de Inca's (7+) in Leids Museum voor Volkenkunde. Kuifje fungeert als gids in deze tentoonstelling over de Inca's. Uitgangspunt vormen Hergé's De zeven kristallen bollen en Kuifje en de zonnetempel. Tot en met 29 augustus 2004; di t/m zo 10-17u.

Max Velthuijs (4+), dubbeltentoonstelling in het Letterkundig Museum in Den Haag over Max Velthuijs, de geestelijke vader van de Kikker-boeken. Tot en met 29 februari (de kindertentoonstelling duurt t/m 1 augustus 2004); di t/m vr 10-17 uur za zo en feestdagen 12-17 uur. Tel. 070-3339666 (www.letterkundigmuseum.nl).

De wereld van de Zwartvoet Indianen (6+), tentoonstelling over de magische wereld en cultuur van de Zwartvoet Indianen uit Noord-Amerika. Met ruim 290 authentieke voorwerpen als tooien en amuletten. Tot en met 11 januari in De Kunsthal in Rotterdam; di t/m za 10-17u zo 11-17u.

Neo Leo, tentoonstelling over Ludwig II, 'de gekke koning van Beieren', die kastelen en paleizen na liet bouwen om zijn dromen te verwezenlijken. Met workshops en activiteiten voor kinderen (6-12 jaar). Tot en met 4 januari in het Centraal Museum in Utrecht.

Meer over