Jongtips

Het ontstaan van wit (4+) door Het Laagland. Regie: Bas Zuyderland. Een ontdekkingstocht door de wereld van kleur als een bewegend schilderij....

Blauw of iets voor aan de muur (7+) door MAX.XM. Tekst: Moniek Merkx. Geestige dialogen tussen twee heren over zieners en kijken, rood en groen en een groot, wit schilderij. Zondag in de Hanzehof in Zutphen.

Lef - een groot ons (7+) door Theater Gnaffel. Een jongen woont in de wereld van 3004. De dood bestaat niet meer, nooit lelijk weer. Theater met grote en kleine poppen. Zondag in het Chassé Theater in Breda.

Nanna s.o.s. Nanna (7+) door Speeltheater Holland. Regie: Onny Huisink. Nanna is de beschermengel van Martin, een avontuurlijk jongetje dat allerlei verboden deuren opent. Zondag in Stadsschouwburg Utrecht, woensdag in Kunstmin in Dordrecht.

Het jaar van de haas (7+) door Stella Den Haag. Tekst en regie:

Hans van den Boom. Martha krijgt elke nacht bezoek van een haas met een grote pan soep. Zaterdag in De Krakeling in Amsterdam, zondag in De Toneelschuur in Haarlem.

De hongerende weg (10+) naar het boek van Ben Okri door Huis aan de Amstel. Regie: Rieks Swarte en Liesbeth Coltof. Over een Afrikaanse weg die een levensweg is voor de mensen die er wonen. Tot en met zondag in Theater Bellevue in Amsterdam.

Alles (14+) door Het Syndicaat. Tekst: Esther Gerritsen. Regie: Daniëlle Wagenaar. Aliens komen naar de aarde en verbazen zich over de maffe gang van zaken hier. Vanavondin 't Beest in Goes, vrijdag in Stadsschouwburg Utrecht.

Wombas Dias (5+) door Ad van Iersel. Poppentheater met vier wonderlijke wezens. Zondag in De Bron in Rosmalen, woensdag in Orpheus in Apeldoorn.

Wissewaswinkel (8+) door Tafel 5 en De Toneelschuur. Regie: Aike Dirkzwager. Ferdinand, handelaar in droom-en wondergoed is verliefd op Alice. Zondag in Stadsschouwburg Groningen.

DANS Blikjesbende (6+) van Andreas Denk (Hans Hof Ensemble) door De Meekers. Een bende raakt betrokken bij de duistere praktijken van een smokkelaarsbende. Zondag in de Lieve Vrouw in Amersfoort.

Kicks (12+) door Danscombinatie4 (Aya, Ish en De Meekers). Drie verschillende dansgroepen op zoek gaan naar de ultieme kick. Dinsdag in Schouwburg Amstelveen.

TENTOONSTELLINGEN 50 Jaar Gouden Boekjes, tentoonstelling over de van oorsprong Amerikaanse prentenboekentreeks met inmiddels beroemde titels als De Gele Taxi, Pietepaf, het circushondje en Wim is Weg. Van 20 november t/m 28 februari in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen; dagelijks van 10-17u. Tel. 0228-351111 (www.zuiderzeemuseum.nl).

Prentenkleurboek (6+), bundeling van prenten uit de collectie van het museum, die vanaf zaterdag ook in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam speciaal bij elkaar gehangen zijn voor kinderen. Het prentenkleurboek

kost A 5,-; Kunstlab is

een nieuwe ruimte in het musuem waar kunstworkshops worden gehouden voor kinderen.

Max Velthuijs (4+), dubbeltentoonstelling in het Letterkundig Museum in Den Haag over Max Velthuijs, de geestelijke vader van de Kikker-boeken. Tot en met 29 februari (de kindertentoonstelling duurt t/m 1 augustus 2004); di t/m vr 10-17 uur za zo 12-17 uur. Tel. 070-3339666 (www.letterkundigmuseum.nl).

Neo Leo, tentoonstelling over Ludwig II, 'de gekke koning van Beieren', die kastelen en paleizen na liet bouwen om zijn dromen te verwezenlijken. Met workshops en activiteiten voor kinderen (6-12 jaar). Tot eind december in het Centraal Museum in Utrecht.

Meer over