Jongste Beatle was excentriek

IN DE FILM Backbeat, over de Beatles vóór hun grote doorbraak, zet acteur Chris O'Neill George Harrison nadrukkelijk neer als het groentje van de groep, dat meezoop om geen watje te lijken en zich het ongemakkelijkst voelde bij de aandacht van meisjes....

Harrison, die gisteren in LA stierf met zijn vrouw Olivia en eveneens in de muziek actieve zoon Dhani (24) aan zijn zijde, was de jongste Beatle. Hij leek veroordeeld tot een plaats in de schaduw van Lennon en McCartney. Maar na 1966 werd zijn rol prominenter. Van de vier Beatles liet Harrison zich het nadrukkelijkst inspireren door de Indiase goeroe Maharishi en muzikanten als sitarspeler Ravi Shankar.

Hij zal onthouden worden als de man van psychedelische stukken als Within You Without You (1967) en Blue Jay Way (1967), die tekenend waren voor het nieuwe gezicht van The Beatles en de popmuziek van kort voor 1970, al haalde slechts één Harrison-song de Nederlandse hitparades: Something, een 'dubbele single' met Come Together (1969).

Als solo-artiest viel Harrison als solo-artiest aanvankelijk meer op dan Lennon en McCartney. Nadat hij in 1968 als eerste een soloplaat had uitgebracht (Wonderwall), was hij in 1970 ook de eerste die op eigen kracht een wereldhit scoorde (My Sweet Lord).

In 1971 baarde hij opzien door een enorm benefietconcert te organiseren voor het door epidemieën en hongersnood geteisterde Bangladesh.

In de jaren zeventig richtte hij ook zijn filmmaatschappij HandMade Films op, om de Monty Python-film The Life Of Brian te financieren. Zijn grootste muzikale solosuccessen boekte hij in de laten jaren tachtig met zijn soloplaat Cloud Nine en vooral de 'supergroep' Traveling Wilburys, met Roy Orbison, Bob Dylan, Tom Petty en Jeff Lynne (E.L.O.).

Plannen had George Harrison nog genoeg. Toen chemokuren hem in 1999 genezen hadden van zijn keelkanker, kondigde hij enthousiast een nieuwe soloplaat aan. We mogen vooral niet te verdrietig zijn dat die er niet meer komt; 'Sommige van de beste songs die ik ken, zijn de songs die ik nog niet heb geschreven', zei Harrison eens. 'En het maakt ook niet uit of ik ze ooit nog schrijf. Dat is maar small potatoes, het gaat allemaal om de big picture. Of je nou een koning bent, of de sultan van Brunei of een beroemde Beatle - het gaat om wat binnenin je zit.'

Meer over