Jongerenwerkers voor wapenhandel opgepakt

Drie jongerenwerkers van het welzijnscentrum de Stuw in Spijkenisse zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij wapenhandel. Een van hen, een 48-jarige man, blijkt al ruim een maand vast te zitten....

Behalve de drie medewerkers van de Stuw zijn nog twee Spijkenissers opgepakt. Vier van de vijf zijn kort na hun arrestatie weer op vrije voeten gesteld. Zij zouden slechts een wapen hebben willen kopen.

De Stuw was eerder dit jaar middelpunt van een rel, omdat de gemeente er stiekem tientallen camera’s had laten aanbrengen om het personeel in de gaten te houden na verdenkingen van fraude en onregelmatigheden. Het onderzoek leverde nauwelijks iets op. Mogelijk was het ophangen van de camera’s illegaal. Het Openbaar Ministerie doet een onderzoek.

Volgens burgemeester Broekhuis van Spijkenisse is er geen verband tussen het onderzoek van destijds en de arrestaties. Hij spreekt tegen dat het de gemeente toen ook al te doen was geweest om de nu opgepakte medewerkers.

Raadslid Blokhuizen van GroenLinks, die het cameragebruik destijds aan de kaak stelde, zegt de hernieuwde commotie te betreuren. ‘Het personeel heeft al zoveel voor de kiezen gekregen. Hier worden zij natuurlijk ook weer op aangekeken.’

De Nationale Recherche begon in augustus een onderzoek naar internationale handel in wapens en munitie. In september stuitte de politie op 65 handgranaten en vier bommen in een kelderbox in Rotterdam. Vier mannen werden aangehouden. Het spoor leidde daarop naar de 48-jarige Spijkenisser.

Meer over