Jongeren vallen ambassade van VS aan in Skopje

Woedende jongeren in de Macedonische hoofdstad Skopje hebben gisteren brand gesticht in de Amerikaanse ambassade. Enkele diplomatenauto's en de Amerikaanse vlag werden in brand gestoken....

De ongeregelheden voeden de angst in de buurlanden dat Servische immigranten en minderheden tot gewelddadige acties zullen overgaan. De Servische ultra-nationalistische vice-premier Vojislav Seselj deed donderdag een oproep aan alle Serviërs waar ook ter wereld om 'Amerikaanse belangen te bestoken met alle middelen'.

In het Servisch deel van Bosnië betoogden grote menigten tegen de NAVO. In Banja Luka werden gebouwen van de Amerikaanse en Britse diplomatieke vertegenwoordigingen met stenen bekogeld.

De Amerikanen hadden hun personeel al teruggetrokken uit de Republika Srpska. Ook de VN hebben de politiemacht ingekrompen.

De demonstranten in Skopje trokken ook langs de Britse en Duitse ambassades. Daar werden explosies gehoord. Bij het hotel waar het merendeel van de buitenlandse pers verblijft, na de uitwijzing uit Joegoslavië, werden vier auto's in brand gestoken. De oproerpolitie verspreidde de menigte.

De NAVO heeft tien- tot twaalfduizend militairen in Macedonië, de evacuatiemacht voor de waarnemers van de OVSE in Kosovo. Macedonië vreest voor Servische aanvallen en heeft Belgrado verzekerd dat geen van de NAVO-aanvallen vanaf haar grondgebied is uitgevoerd.

Ook andere buren van Joegoslavië vrezen vergeldingsacties. De Albanese regering heeft de NAVO zo nodig om hulp gevraagd. Gisteren schoten de Serviërs met granaten op dorpen over de grens met Albanië. De Albanese minister van Buitenlandse Zaken Pascal Milo vloog gisteren naar Brussel voor overleg.

Gisteren kwamen opnieuw enkele honderden vluchtelingen uit Kosovo in Albanië aan. Ze waren uit hun dorpen verdreven door het Joegoslavische leger. Veel Kosovaren zoeken een goed heenkomen in Macedonië, ook al had de regering van Macedonië de grens gesloten. Premier Ljubco Georgievski zei hulp te willen om de inmiddels 20 duizend Albanese Kosovaren in zijn land te kunnen opvangen.

In de Bosnische hoofdstad Sarajevo arriveerden gisteren honderden Moslims uit het westen van Joegoslavië. De meeste vluchtelingen zeiden te vrezen dat Serviërs zich tegen hen zouden keren uit woede over de NAVO-bombardementen.

Sommige jongemannen zeiden dat zij niet in het Joegoslavische leger wilden vechten. In Joegoslavië is een algehele mobilisatie afgekondigd in het kader van de oorlogstoestand.

Meer over