Jongeren lopen naakt voor de gezelligheid

Naturisten laten zich voor een dag het hemd van het lijf vragen. 'Het gaat juist om vrijheid.'

ZEELAND - Als jonge naturist moet je soms veel uitleggen. 'Als je met andere jonge naturisten op vakantie gaat, denken veel mensen: dat zal wel een en al seks en drank zijn', zegt scholiere Margo (18). Maar de liefde ontluikt juist vaker op koude dagen als iedereen zijn kleren aanhoudt. 'Als je naakt bent, houd je meer afstand', zegt Rowena (21), student media en entertainment.

De Naturisten Federatie Nederland (NFN) houdt een open dag op ruim veertig naturistenterreinen, onder het motto 'vraag ons het hemd van het lijf'. Helaas draagt op camping De Peelrand in het Brabantse dorp Zeeland een temperatuur van 9 graden allerminst bij aan een levendig beeld van naaktrecreatie. Een camping in de regen ziet er altijd een beetje sneu uit, maar dat geldt misschien nog sterker voor een naturistencamping. Waar de gasten anders vrolijk in hun blootje lopen, zitten ze nu verschanst in caravan en kantine, warm gekleed in fleecetrui en spijkerbroek.

Het ledental van de NFN steeg van 6.500 in 1975 naar 72 duizend in 2005, om weer te dalen naar 65 duizend. Zoals zoveel organisaties kampen ook de naturisten met een zekere vergrijzing. De Peelrand is een prachtige camping die helemaal gerund wordt door vrijwilligers, vaak mensen die een vaste staplaats hebben. Maar jongeren hebben geen zin en tijd om elk weekend op de camping te zitten. Ze zullen ook eerder naar een naaktstrand gaan dan zich aansluiten bij een naturistenvereniging.

Onzeker

Toch zijn er ook jonge naturisten. Op de Peelrand is een delegatie aanwezig van de Jongerengroep van de NFN, de JNFN. De JNFN telt ongeveer 200 leden in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Ze organiseert zeven keer per jaar een weekend en een keer een vakantie op een naturistencamping in Frankrijk. Veel leden hebben ouders die ook naturist zijn. Maar er is ook een minderheid die zelf voor het naturisme heeft gekozen. 'Ik ben een keer meegevraagd door een vriend die met het naturisme is opgegroeid. Aanvankelijk dacht ik: ik peins er niet over, ik ga niet naakt. Maar toen ik het toch een keer deed, bleek het ontzettend mee te vallen', zegt Rowena. 'Ik heb me altijd onzeker gevoeld over mijn lichaam. Ik had er al een hekel aan als ik me op school moest omkleden. Maar als iedereen bloot is, let je er niet meer op. Verschillen worden ook heel gemakkelijk geaccepteerd.'

Het naturisme biedt de saamhorigheid van een subcultuur. De sfeer op een naturistencamping is anders dan op een 'textielcamping', zeggen naturisten. Naturisten zijn rustige natuurminnaars, geen poehatypes die keihard de radio aanzetten. De naaktheid werkt als een uniform dat iedereen gelijk maakt.

Ooit legde het naturisme zijn volgelingen een strenge discipline op. De vrijheid van het naaktlopen ging gepaard met een verbod op roken, drinken en vlees eten. Pas in de jaren zeventig liet Zon en Leven, de oudste naturistenvereniging van Nederland, ook niet-vegetariërs toe. De meeste terreinen accepteren gasten met 'niet-natuurlijke' tattoos en piercings, hoewel het volgens de NFN nog altijd raadzaam is vooraf even te informeren.

Het naturisme is dan ook het tegenovergestelde van de moderne lichaamscultuur, hoe bloot de vertegenwoordigers daarvan soms ook gekleed gaan. 'Die lichaamscultuur is vaak provocerend. Kijk mij eens!', zegt Rowena. Naturisten proberen het lichaam juist te deseksualiseren. Naaktheid verliest haar betekenis als iedereen naakt loopt. Bovendien verzetten naturisten zich tegen de terreur van een schoonheidsideaal dat voor de meeste mensen onhaalbaar is.

De verheven idealen van een leven in strikte harmonie met de natuur zijn anno 2012 verleden tijd, zeker voor de jonge naturisten. 'Bij ons gaat het juist om vrijheid. Je mag zijn wie je bent', zegt Rowena. Ze zijn naturist om de gezelligheid en vooral ook om de praktische voordelen. Rowena: 'Je hoeft niet in je tentje te liggen draaien om je broek aan te doen.' Margo: 'En egaal bruin worden, dat vind ik ook een groot voordeel.'

undefined

Meer over