Jongeren kopen 2 miljoen keer per jaar drank

Zestien- en zeventienjarigen slagen er jaarlijks zo'n twee miljoen keer in een biertje of andere alcoholische drankjes te kopen. In ruim de helft van de gevallen lukt dat bij cafés en discotheken. Ook in cafetaria's, sportkantines en supermarkten weten ze vaak alcoholische drankjes af te rekenen, ook al mag dat volgens de wet niet.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Dit schatten onderzoekers van de bureaus Intraval en Nuchter, die voor het ministerie van Volksgezondheid naar de drankverkopen hebben gekeken. Ze hebben vragen gesteld aan ruim duizend jongeren van veertien tot zeventien jaar over hun drankgebruik.

Ook hebben de onderzoekers zeventienjarige 'mystery shoppers' bijna 1400 keer op pad gestuurd om alcoholische drankjes te kopen. Opmerkelijk is dat jongeren het minst slaagden in het kopen van alcohol bij thuisbezorgers en/of via internet. De onderzoekers adviseren om vooral de horeca te controleren op naleving van de leeftijdsgrens voor alcohol. Sinds 1 januari 2014 is er een algeheel alcoholverbod voor jongeren tot 18 jaar. Geen bier, geen wijn en geen sterke drank.

Bijna driekwart van de zestien- en zeventienjarigen zegt in het afgelopen jaar alcohol te hebben gedronken. De meesten zeggen dat ze dat niet zelf hebben gekocht, maar hebben gekregen van ouders, vrienden, broers en zussen. Onlangs beklaagde Drank- en Horecacontroleur Michiel van Baardewijk zich in De Gelderlander over deze 'alcoholdoorgevers':

'Die kunnen nu niet beboet worden. Het zou de handhaving ten goede komen als ook zij kunnen worden bekeurd bij drankdoorgifte.'

Comazuipers

Vorige maand werd uit onderzoek van RTV Noord-Holland bekend dat sprake was van een explosieve groei van het aantal jonge comazuipers. In 2015 werden bijna 20 procent meer jongeren opgenomen in het ziekenhuis dan het jaar ervoor. Het jongste slachtoffer was nog maar 13 jaar oud.

Uit een rondgang van het Dagblad van het Noorden bleek dat vorig jaar om de drie dagen een jongen of meisje jonger dan 18 laveloos dronken en uitgeteld op een spoedeisende hulp in Drenthe of Groningen terechtkwam.

Carnaval

Horecazaken en feesttenten in de regio Nijmegen worden tijdens de komende carnavalsweek intensief gecontroleerd op naleving van de alcoholregels. Voor horeca die alcohol schenkt aan minderjarigen is de boete bijna 1.400 euro. Jongeren onder de 18 riskeren een boete van 90 euro als ze betrapt worden op het drinken van alcohol.

Meer over