Nieuws

Jongeren in Urk en Stein keren zich tegen politie en avondklok

In Urk waren zaterdagavond vele tientallen jongeren op de been om te protesteren tegen de avondklok. Nadat die om 21.00 uur was ingegaan, reden jongeren in ongeveer honderd auto’s luid toeterend over het haventerrein, aldus de politie. Later werd een corona-teststraat van de GGD in brand gezet. Twee verdachten zijn aangehouden en tientallen boetes werden uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. Ook in het Limburgse dorp Stein negeerden jongeren de avondklok. De politie verrichtte daar veertien arrestaties.

Jongeren staken zaterdagavond de corona-teststraat op het haventerrein in Urk in brand. Beeld ANP
Jongeren staken zaterdagavond de corona-teststraat op het haventerrein in Urk in brand.Beeld ANP

Op sociale media gaat een filmpje rond waarop te zien is hoe iemand de deur van de corona-teststraat intrapt. Kort daarna staat het gebouwtje in brand. ‘Dat was brandstichting, dat kan niet anders’, zegt een woordvoerster van de politie.

‘De brandweer is bezig met blussen en de politie houdt de jongeren op een afstand zodat de brandweer daarbij niet gehinderd wordt’, aldus de woordvoerster. Een uur na het ingaan van de avondklok waren er volgens haar nog altijd zo’n vijftig auto’s op het haventerrein.

Burgemeester Cees van den Bos heeft inmiddels een noodbevel afgegeven. De mobiele eenheid en de marechaussee staan klaar om in te grijpen als het nodig is.

Van den Bos schaamt zich voor wat er zaterdagavond in zijn gemeente gebeurt. ‘Dramatisch zoals deze avond nu verloopt’, zegt Van den Bos op Twitter. ‘Mij rest als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar een middel: het afgeven van een noodbevel en de inzet van de ME.’ Van den Bos sluit af met ‘We willen rust op Urk’.

De gemeente Urk, politie en het openbaar ministerie zijn ‘zeer verontwaardigd over de gebeurtenissen’ van zaterdagavond in Urk. ‘Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD’, schrijven ze in een gezamenlijk persbericht dat in de nacht van zaterdag op zondag naar buiten is gebracht.

‘Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen’, staat in de verklaring.

Twaalf arrestaties in Stein

In het Limburgse dorp Stein hield de politie veertien jongeren aan die de avondklok negeerden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, liet de politie weten.

Volgens de politie waren de jongeren de straat opgegaan om bij elkaar te komen, muziek te maken en alcohol te drinken. Zeker honderd jongeren hadden zich rond 21.00 uur verzameld in het centrum. Van daaruit trokken ze door de straten, ‘dictatuur’ scanderend. Ze werden toegesproken door iemand met een megafoon die zei: ‘Vandaag is de eerste dag dat we laten weten dat we er klaar mee zijn.’ Ook staken ze vuurwerk af en gooiden ermee naar de politie. Een agent is lichtgewond geraakt.

De agenten konden de overmacht aanvankelijk niet aan. Daarom werd de mobiele eenheid te hulp geroepen. Wat volgde was een kat-en-muisspel, waarbij agenten met lange wapenstokken door de straten renden en groepjes jongeren bij herhaling wisten te ontkomen via zijstraten. Rond 23.00 uur was de rust weergekeerd.

De politie is niet te spreken over het gedrag van de jongeren. ‘Het is onbegrijpelijk dat mensen ondanks de gezondheidscrisis en de maatregelen die genomen zijn, moedwillig samenkomen en doelbewust proberen de situatie te laten escaleren. Wij hebben ervoor gekozen de situatie op een veilige manier af te bouwen’, zei algemeen commandant Bert Vermariën van de politie.

Op andere plaatsen in Limburg lijkt het rustig. Op veel plaatsen houdt de politie controles. ‘We zijn met zoveel mogelijk agenten buiten’, zei een woordvoerster van de politie. Onder meer in Venlo en Roermond houdt de politie voertuigen aan om inzittenden te vragen wat ze zo laat op straat doen.

Meer over