Jongere betaalt in 2011 helft meer voor zorgverzekering

AMSTERDAM - Jongeren tussen de 18 en 22 jaar gaan volgend jaar ongeveer 50 procent meer betalen voor hun zorgverzekering. Dat komt doordat tandheelkunde voor deze groep niet langer wordt vergoed in de basisverzekering, en bovendien de basispremie gemiddeld met 10 procent stijgt.

© Marcel van den Bergh/ de Volkskrant Beeld
© Marcel van den Bergh/ de Volkskrant

Een 20-jarige vrouw betaalt dit jaar nog 80 euro per maand voor de goedkoopste studentenverzekering Zekur van Univé. Wanneer zij verzekerd wil blijven voor de kosten van de tandarts, gaat zij maandelijks 35 tot 40 euro meer betalen.

Eerste inventarisatie
Dit blijkt uit een eerste inventarisatie van de zorgpremies voor 2011 van vergelijkingssite Independer.nl. Tot nog toe is slechts van een handvol verzekeraars de premie bekend, waaronder CZ en DSW. Hoewel de meeste verzekeraars hun premies pas volgende week bekendmaken, is al duidelijk dat zij met gemiddeld 10 procent stijgen. Dat is de hoogste stijging sinds de invoering van de zorgverzekeringswet in 2006.

Edmond Hilhorst van Independer.nl denkt dat zorgverzekeraars zich zulke hoge premiestijgingen veroorloven omdat weinig verzekerden van verzekeraar veranderen. De afgelopen jaren stapte gemiddeld 4 procent van de verzekerden over nadat de nieuwe premies in november bekend waren gemaakt. Alleen in het eerste jaar na de introductie van de Zorgverzekeringswet wisselde 20 procent van verzekeraar. 'De concurrentie in de autoverzekeringsmarkt bijvoorbeeld is veel harder. Daar stapt jaarlijks 30 procent over, dus dan moet je wel scherp aan de prijs blijven', aldus Hilhorst.

Geen droog brood te verdienen
Theo Hoppenbrouwer, directeur van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN), bestrijdt die uitleg. 'Aan ziektekosten valt geen droog brood te verdienen.' Verzekeraars hebben jarenlang de premie laag gehouden om verzekerden aan zich te binden en zo ingeteerd op hun vermogens. Nu worden zij gedwongen de premies te verhogen door de slechte beleggingsopbrengsten en de hogere solvabiliteitseisen die internationaal worden gesteld, aldus Hoppenbrouwer.

De hoge premiestijging is volgens ZN vooral nodig om een tekort in het Zorgverzekeringsfonds van de overheid aan te vullen. Dit gat is ontstaan door te lage ramingen van de zorgkosten door de overheid in voorgaande jaren. Daarnaast moet de verwachte stijging van de zorgkosten van 4 procent per jaar worden opgehoest door burgers zelf via de premie.

Premies aanvullende verzekeringen stijgen nog sterker
Volgens Hilhorst stijgen de premies voor aanvullende verzekeringen nog sterker dan die voor de basisverzekering. 'Er zijn stijgingen van 5 procent bekend, maar ook van 30 procent', aldus Hilhorst. 'Dat treft vooral gezinnen met kinderen die zich meestal goed tegen mogelijke risico's verzekeren.'

De kosten zullen verder oplopen door versobering in het basispakket, de zorgtoeslag en de compensatie voor chronisch zieken. Zo worden onder meer antidepressiva en hulpmiddelen zoals de rollator niet langer vergoed uit de basisverzekering.

null Beeld
Meer over