Jongensboek met een happy end ?

Het Nederlandse juniorenteam vertrok met grote verwachtingen naar het wereldkampioenschap in Brazilië. De tweede plaats bij het EK-2000 en de zilveren medaille van Bas Drijver en Sjoert Brink bij het WK-paren een maand geleden rechtvaardigden het idee dat Nederland ook in het landentoernooi hoge ogen ging gooien....

Kees Tammens

Over de kracht van veel van de overige zeventien deelnemende landen tastte men evenwel in het duister. Hoe zat het met het onbekende Thailand? De CAC kwam met een ploeg afkomstig van verschillende Caraibische eilanden; hoe kwam dat team voor de dag? Op welk niveau speelden de junioren uit Nieuw Zeeland?

Nederland startte bij het WK voortvarend. Er leek geen vuiltje aan de lucht tot het in de vijfde tegen een bepaald niet indrukwekkend Australië een zware nederlaag moest incasseren. De zes spelers zaten er verslagen bij, het momentum verdween als sneeuw voor de zon. Voor captain Schelte Wijma werk aan de winkel. Hoe kreeg hij zijn wankelende team direct op de rails om het verloren gebied te heroveren?

Een pasklare oplossing hiervoor bestaat niet. Elke bridger kent de momenten dat er in het hoofd een grijze mist zit die weigert op te trekken. De tegenpartij voltooit fluitend de lastigste spellen. Onderneem je zelf iets dan loert het onheil akelig dicht om de hoek. De captain raadde zijn paren aan elke wedstrijd spel voor spel te benaderen en slechte resultaten ver weg te parkeren.

Tegen kanshebber Israël gloorde er weer iets van de enorme mogelijkheden van de Nederlandse junioren. Na acht van de zeventien wedstrijden uit de voorronde bevindt Nederland zich midden in een peloton van negen landen. Vier landen gaan door naar de halve finale. Krijgt het Braziliaanse jongensboek een happy end?

Tijdens een juniorentoernooi wemelt het van de roekeloze avonturen en hachelijke ondernemingen. In diagram 1 liet zuid zich door het stevig tussenbiedende oost-west paar naar een onaangename hoogte opjutten.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

1* 2* 2* 3*

4* 4* pas pas

4* pas pas 5*

pas pas pas --

Op vijfhoogte een hartencontract spelen was een hachelijke zaak, vooral met de troeven vier-een. West kwam uit met *V voor het aas in de dummy. De leider maakte snel korte metten met het spel. Harten naar het aas gevolgd door *V, *H en het aas in noord. Harten naar *10. De troeven getrokken met *HV. Onder *B vielen de klaveren; overgestoken naar *9 en op de drie vrije klaveren in de dummy *H74 van zuid weg voor alle dertien slagen.

Op de andere tafel bleek 4* aanzienlijk moeilijker dan 5*! West kwam uit met een duivelse *9. De leider vreesde een singleton en nam direct *A. Op *AH bleek de slechte verdeling van de troeven. Zuid werkte zich met een sierlijke oplossing uit de nesten. Hij speelde *V voor de heer van west die *V naspeelde. De verbinding tussen de noord-zuid handen was verbroken, de klaveren blokkeerden. Toch kwam alles in orde. Op *H gooide de leider *B af en vervolgde met de hoge *9 uit de dummy. Oost troefde, zuid troefde over en haalde de laatste troef van oost op. Hierna moest de leider een ruitenslag maken en was daarvoor afhankelijk van *V in west. Een kleine ruiten uit zuid voor *V van west die schoppen speelde, getroefd door zuid die met een tweede keer ruiten *H als tiende slag ontwikkelde.

Bridge speel je met z'n vieren, een aloude wijsheid waarmee noord in diagram 2 het bieden op stelten zette.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- pas 1* dbl

1* pas 2* 2*

3* 3* pas pas

4* 4* pas pas

5* pas pas dbl

pas pas pas --

Noord had er bij het oprapen van zijn kaarten absolut geen idee van dat hij de hoofdrol in dit spel ging spelen. Na het 3*-bod van west steunde hij de schoppen van zuid en was tevreden met de deelscore. West drong met 4* verder aan wat noord de clou gaf over de verdeling van de zuidhand.

Oost-west hebben samen negen kaarten in ruiten: zuid heeft er drie. Oost-west hebben samen acht of negen kaarten in klaveren: zuid heeft maximaal twee klaveren. Zuid heeft bijna zeker een zeskaart schoppen. Hieruit trok noord de juiste conclusie over de verdeling van de zuidhand: 6*/2*/3*/2*.

Een analyse van de verliezers: waarschijnlijk zitten de schoppen dicht; west heeft een singleton schoppen en indien *H buitenboord is bezit oost die kaart. Het doublet gevolgd door het 2*-bod toonde een een sterke hand. Met *A in zuid zijn er in een schoppencontract geen ruitenverliezers. Met *A(of *V) loopt het ook in de klaveren wel los. In harten een of twee verliezers. Noord meende, terecht, dat 4* een goede kans maakte. Daarbij plaatste dit west voor het blok. Het redbod van 5* bleek na *A, *A, *H en een klaverenintroever plus *H (drie down en -800) nog kostbaarder dan de -620 van 4*.

Slems produceren in een viertallenwedstrijd dikwijls swings. In diagram 3 verwisselde een hand vol imps een paar keer van eigenaar.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- 2* dbl

2* 3* pas 4SA

pas 5* pas 5*

pas 6* pas 6SA

pas pas pas --

Het jeugdige en frivole 2* (= harten plus schoppen zonder een opening) van oost bracht noord-zuid in de problemen. Zuid doubleerde informatief en noord introduceerde de zevenkaart klaveren. Dit stimuleerde zuid tot grote hoogtes. Wat er precies na 4SA gebeurde bleef ook bij de analyse volstrekt onduidelijk. Noord wilde alleen maar een klaverencontract spelen, maar zuid wuifde dit achteloos weg en eindigde in het klein slem in sans atout.

Een zwakke opening is bedoeld om de tegenpartij te hinderen maar geeft vaak informatie over de verdeling van de kaarten. In 6* maakt de leider met hulp van het gunstige schoppenzitsel slagen. Oost komt uit met ruiten voor het aas. De leider speelt een kleine troef voor *H van oost die schoppen speelt voor de heer. Met *A troef vrouw opgehaald. Dan *H meegenomen, een kleine harten uit noord weg, en na *A een schoppen getroefd. Bij west is *VB9 gevallen en de *8 van zuid is hoog en direct de twaalfde slag.

Maar ook als *8 niet was gevallen, en met de vierkaart schoppen in oost bekend daar blijft hangen, had de leider het slem in klaveren gemaakt. Hij speelt na het geschetste begin alle troeven waarop oost, met *H en *9 voor *A10 en *8 van zuid, in dwang komt.

Het slem in SA ging down omdat de leider op de harten/schoppen dwang tegen oost speelde; met *H en *VB9 in oost lukt dat inderdaad. De puzzelende lezer vindt zelf een exotische manier voor twaalf slagen.

Meer over