Jongens zijn gebaat bij een ouderwets en strak regime in de klas

De ingezonden lezersbrieven van maandag 31 juli 2017.

Jongens in de schoolbank in 1937.Beeld Foto: Spaarnestad

Brief van de dag: onder streng regime leerden jongens beter

Al zeker een jaar of tien leggen onder meer wetenschappers een link tussen de keldering van leerprestaties van jongens en het toenemen van het aantal vrouwelijke leerkrachten, die geen oog en begrip zouden hebben voor de energie en trial-and-error leerstijl van jongens. Ook prof. dr. Jan Derksen van de Radboud Universiteit stelt in een ingezonden brief van 27 juli: 'Jongens komen in onze sterk gefeminiseerde cultuur op de basisschool en middelbare school gemakkelijker dan meisjes in de knel. Ruim 80 procent van de leerkrachten waarmee kinderen in de jonge jaren te maken krijgen, is vrouw. Stilzitten, goed luisteren en opletten domineren voor jongens snel te veel.'

O ja? Stilzitten, goed luisteren en opletten wordt al zeker 100 jaar van leerlingen verwacht. Vroeger beslist nog wel meer dan nu. Kinderen moesten ijverig zijn, hun stinkende best doen en keurig recht blijven zitten, anders dreigde er straf. Voor netheid en vlijt werd een apart rapportcijfer gegeven.

Meesters waren streng en hielden orde in de klas door die energieke en beweeglijke, ongeconcentreerde jongens strafregels te geven, in de hoek te zetten of de gang op te sturen. Lesstof werd eendimensionaal en top-down aangeboden en er was helemaal geen oog, laat staan begrip voor sekse-specifieke leerstijlen.

Jongens haalden onder dat ouderwetse, strakke regime toch - ondanks alles - betere leerprestaties dan nu. Waarschijnlijk omdat ze sidderden en beefden voor de meester. Natuurlijk waren er ook meesters die mooi konden vertellen, met humor de orde konden handhaven en met een grapje begrip tonen voor druk jongensgedrag.

Maar kom niet aan met de stelling dat juffen tegenwoordig jongens te weinig ruimte geven in de klas. Vroeger was het erger. Veel erger.

S. Timmerman, Arnhem

Bio-industrie

Beste Jean-Pierre Geelen, uw column over de brand in De Knorhof is me uit het hart gegrepen. Ik hoop van harte dat er zo snel mogelijk een einde wordt gemaakt aan dit soort wantoestanden in de bio-industrie. Maar ik vrees dat uw oproep aan de formateur van het nieuwe kabinet aan dovemansoren gericht is: het CDA zit weer aan tafel en dat betekent voor de komende jaren opnieuw een CDA-boerenlobbybelangenbehartiger op het departement van Landbouw.

Jan Atema, Malden

Genderneutraal

Om de gelijkheid van mensen duidelijk te stellen werd in de communistische Sovjet-Unie iedereen met 'kameraad' aangesproken.

Waarom nu niet? Lost een hoop gedoe op.

Jan Jansen, Valkenswaard

Oordopjes

Ik ben het helemaal eens met de ingezonden brief over de teringherrie van motoren. Het is totaal zinloos geluid.

En het grappige (nou ja, grappig): de meeste motorrijders dragen zelf oordopjes om hun oren te beschermen. En wij mogen de volle herrie aanhoren. Prima artikel Sander van Walsum.

Jan Roeters, Groningen

Wegwerkzaamheden

Ook ik stoor mij aan de herrie van motorfietsen met open uitlaten. De politie laat ze gewoon rijden, maar staat wel in september scholieren op brommers te controleren op vermogen en herrie. In mijn ogen laf dat ze wel de jeugd durven te bekeuren, maar de herrie-motoren ongemoeid laten. Waarom eigenlijk?

Voer geluidscontroles uit op een mooie zondag op de toeristische routes. Dat levert veel geld op voor de staatskas.

Als die gasten zo genieten van herrie, dan adviseer ik ze om flexibele slangen te monteren aan de uitlaatpijp en die uit te laten komen in hun eigen helm ter hoogte van de oren, twee gaten in de helm boren en klaar. Genieten in stereo.

Overigens is mij bekend dat in een mooi dorpje vanaf mei tot en met september de doorgaande weg altijd afgesloten is wegens 'wegwerkzaamheden'. U kunt wel raden waarom.

Gilbert Verwij, Amersfoort

Ravottende jongens

Beste Sander van Walsum, kijk nog eens goed naar de recente Sire campagne. U mag zich beklagen en er hinder van ondervinden maar het zit gewoon in het beestje! Ravottende jongens zijn niet altijd leuk maar het hoort er wel bij...

Rutger Gooszen, Zandvoort

Krimpflatie

Nuttig en leuk artikel van Peter van Ammelrooy 'Honey, they shrunk the products!'. Als horeca- en ijsjesliefhebber wil ik het volgende kwijt. De heerlijke, vette chocoladelaag om de Magnums is door de jaren heen verworden tot een broos laklaagje. De Nederlandse horeca maakt het nog bonter. Die heeft de glazen kleiner gemaakt - vroeger vier glazen per liter, nu bijna zes - en verhoogt almaar de prijs!

Bart Ebisch, Panningen

Vliegrantsoen

'4.000 kg CO2 minder, het wordt nog lastig', staat boven een stuk waarin wordt besproken hoe het Nederlandse klimaatdoel van 2030 gehaald kan worden. Dat blijkt enigszins mee te vallen, want in datzelfde stuk staat dat het schrappen van verre vliegreizen al 4200 kg bespaart. Voer dus gewoon een onverhandelbaar, persoonsgebonden vliegrantsoen in. Kortom: ecologische airmiles.

Stephan Huijboom, Amsterdam

Meer over