Jonge paren vaak succesvol in Topcircuit

De zestien sterkste paren van Nederland kwalificeerden zich na vier voorrondes uit een groep van zestig paren voor de finale van Het Witte Huis Topcircuit op 3&4 maart in het bridgehome van de sponsor te Amsterdam.

Het predicaat 'sterkste' is niet helemaal zuiver. Wereldkampioenen Brink-Drijver en Muller-de Wijs zagen vanwege een volle en drukke internationale agenda af van deelname. Bertens-Westra plaatsten zich wel voor de top-16, maar eerstgenoemde startte onlangs een professionele loopbaan in de VS. Het derde paar uit het wereldkampioensteam, Verhees-van Prooijen, slaagde er tamelijk teleurstellend niet in zich bij de eerste zestien te scharen.

In het topcircuit boekten jonge paren grote successen. Jacco Hop-Vincent de Pagter wonnen in 2007 en 2008, in 2010 waren Aarnout Helmich-Gerbrand Hop het sterkst en in 2011 ging de winst naar Bob Drijver-Tim Verbeek, allen twintigers. Dit seizoen zijn landskampioenen Gert Paulissen- Jan Jansma favoriet. Junioren Berend van den Bos-Joris van Lankveld, goud in het World Youth Congress-2011, gooien graag roet in het eten van het enige overgebleven paar uit Team Oranje. In het topcircuit, een wedstrijd uitgerekend volgens de Butlermethode, spelen slems zoals in diagram 1 een beslissende rol.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

---1¿

pas2SA3¿4¿

5¿paspas6¿

paspaspas-

De krachtige interventie van oost-west hield zuid, na 2SA (vierkaart ¿, 9-11 punten) met een visioen van groot slem, niet uit 6¿.

West kwam tegen 6¿ uit met ruiten voor de secce aas in zuid. Met ¿A achter ¿HV zijn er mogelijk twee verliezers. Daarnaast ¿V te lokaliseren. De leider trok troef met ¿A en ¿V. De leider was er niet zeker van dat oost ¿A had. De vierde schoppen in noord kon worden benut om een klaveren uit zuid op te ruimen. Reden om een kleine schoppen naar ¿10 te spelen. Onder ¿H viel ¿V. ¿A en op ¿B in noord verdween ¿7 uit zuid. De leider stond alleen ¿A af. Eén paar slaagde in deze missie, drie paren stopten af in 4¿ en vier paren gingen één down in 6¿. De acht scores bij elkaar geteld, gedeeld door acht leverde een datumscore op van +280 in noord-zuid. De +1430 van 6¿ was goed voor plus 15 imps; 6¿ één down en min 100 kostte noord-zuid 9 imps. De paren die als oost-west 4¿ tegen zich kregen, hadden pech en verloren 9 imps.

De combinatie van een Freak Hand en een groot slem in diagram 2 stond in de top-16 van 2010 garant voor een imp-score in de dubbele cijfers.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--pas1¿

1¿paspas7¿

paspaspas-

Voor het bieden met een zeven-zes verdeling bestaan geen richtlijnen. En al helemaal niet als beide kleuren vrijwel solide zijn. Je hoeft echter niet bang te zijn dat het bieden in 1¿ uitsterft. Noord paste na het 1¿-volgbod (doublet zou negatief zijn geweest) in de hoop dat zuid het bieden openhield met een doublet.

Zuid omschreef met de sprong naar zevenhoogte perfect de glorieuze hand. In het afspel van 7¿ geen problemen. De troefuitkomst voor ¿A, één kleine harten getroefd (er is geen maakkans met de harten vijf-één verdeeld), de troeven getrokken en dertien slagen geclaimd nadat ¿V onder ¿A viel. Deze +2140 leverde het volle pond op (datumscore +1430).

Twee noord-zuid paren boden rampzalig en sneuvelden in 7SA; ook topbridgers maken geen groot slem met een aas buitenboord. Een ander tragisch biedmisverstand eindigde triest in 3¿.

undefined

Meer over