Jong tips

(MUZIEK)THEATER..

What's goin on (14+) van en door Rotterdams Lef, over een gespannen relatie tussen ouder en kind. Regie: Freddie Hendricks. Vanavond (première) en vrijdag in Hal 4 in Rotterdam.

Pjotr (10+) van Eva K. Mathijssen door het Muztheater, voorstelling in het Russisch met Nederlandse boventiteling. Co-productie met The Experimental Stage van het Russische Baltic House over de dromen van Peter de Grote. Geschreven ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van St. Petersburg. Vrijdag in het Zaantheater in Zaandam.

Het mensenmuseum (8+), locatievoorstelling door het Lab van de Berenkuil. Ergens in de stad staat een schuur: het mensenmuseum. In het mensenmuseum pompt een hart in een Spafles en loopt limonade door het infuus. Van 18 t/m 21 september. Verzamelen bij De Munt (Leidseweg 90) in Utrecht. Reserveren. Tel. 030-2302023.

Zomeropera voor kinderen is een festival in Almere waar op één dag een flink aantal voorstellingen te zien is. Met de Band krijgt Kinderen, het Jeugd Symfonie Orkest, de Jeugdtheaterschool en Cavalho met een muziektheaterproductie over het leven van Anthony Fokker. Woensdag in de Roestbak Almere.

Een tuin vol geheimen (15+) door Stut Theater. Gespeeld door Marokkaanse jongeren die putten uit hun eigen ervaring, en vooral gaat over de complexe verhouding tussen broers en zusjes. Vanavond en vrijdag in de Stadsschouwburg Utrecht.

Zabibi en Muzalifa (10+) door Theatergroep Wederzijds. Regie: Feico Sobel. Over twee meisjes uit Afghanistan, waar geen huis meer heel is door de oorlog. Zondag in het Grandtheatre in Groningen.

Alles (14+) door Het Syndicaat. Tekst: Esther Gerritsen. Regie: Daniëlle Wagenaar. Aliens komen naar de aarde, en verbazen zich over de maffe gang van zaken hier. Woensdag in Bellevue in Amsterdam.

Het jaar van de haas (8+) door Stella Den Haag. Tekst en regie: Hans van den Boom. Een muzikale, filmische vertelling over een pesterig meisje dat troost zoekt bij een haas. Zaterdag en zondag in het Stellatheater in Den Haag.

Het blauwe uur (7+) door Theater Artemis. Concept en regie: Lotte van den Berg. Meer een belevenis dan een voorstelling tijdens zonsopgang, in de straten van Roosendaal. Zondag om 6.22 uur, vanaf Schouwburg De Kring in Roosendaal. Na afloop ontbijt.

DANS

Mix4kids door Introdans Ensemble voor de Jeugd bestaat uit zes werken van Hans van Manen. Zaterdag (première) en zondag in Schouwburg Arnhem. De voorstelling van zondag is een benefiet voor de Stichting Warm Hart voor War Child.

MUZIEK

Hé Kijk's door Dirk Scheele & De Liedjesband, popconcert voor kinderen vanaf twee jaar, zondag om 11 én om 14.30 uur in Paradiso in Amsterdam. Kaarten via AUB Ticketshops en de grote postkantoren.

TENTOONSTELLINGEN

Paradijs & Co (6+), een tentoonstelling over Iran met duizend-en-een voorwerpen, verhalen, gedichten, geuren en klanken. Van 20 september tot begin 2006 in Tropenmuseum Junior in Amsterdam. Tel. 020-5688300 (www.tropenmuseumjunior.nl en www.paradijsenco.nl).

Steim's Elektro Piepen Club, bespeelbare tentoonstelling van allerlei electro-instrumentale muziekinstrumenten zoals aanraaklawaaimakers, kraakdozen en audiogamecontrollers. Tot en met 21 september in Steim, Achtergracht 19 in Amsterdam. Geopend: di t/m vr 15-19u za zo 11-18u. Tel. 020-6228690

(www.steim.org).

Neo Leo, tentoonstelling over Ludwig II, 'de gekke koning van Beieren', die kastelen en paleizen na liet bouwen om zijn dromen te verwezenlijken. Met speciale workshops en activiteiten voor kinderen (6-12 jaar). Tot eind december in het Centraal Museum in Utrecht.

Gogh Modern in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Wil je een 'Van Gogh-expert' worden? Elk weekeinde zijn er workshops door museumdocenten - ook zijn er speurtochten door het museum. Tel. 020-5705200 (www.vangoghmuseum.nl).

Meer over