Jong tips

THEATER..

W3 (4+) door Het Waterhuis. Tekst: Kees van Loenen. Regie: Roel Twijnstra. Drie figuren komen bij elkaar in het hiervoormaals waar klanken en geluiden nieuw leven aankondigen. Woensdag in 't Kapelletje in Rotterdam.

Ode (9+) door Stella Den Haag. Regie: Erna van den Berg. Een concert voor een regenachtige dag met korte scs, live-muziek en liedjes. Vrijdag in Kunstmin in Dordrecht.

Wombas Dias (5+) door Ad van Iersel. Poppentheater waarin twee spelers met klanken, beelden en miniscuul materiaal een wonderlijke wereld cren. Zondag in het Ostadetheater in Amsterdam.

Ronja de roversdochter (4+) door Jeugdtheater Hofplein. Regie: Louis Lemaire. Het beroemde verhaal van Astrid Lindgren, gespeeld, gedanst en gezongen door jonge aspirant-acteurs. Vrijdag t/m zondag in Hofpleintheater in Rotterdam.

Lef - een groot ons (7+) door Theater Gnaffel. Een jongen woont in de wereld van 3004. De dood bestaat niet meer, nooit lelijk weer. Theater met grote en kleine poppen. Zaterdag en zondag in het Poppentheater in Amstelveen, woensdag in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel.

De broertjes en de strijd om de ring (7+) door Frank Groothof. Een bewerking van Wagners bekende opera met Frank en Renroothof en Erna Sassen. Zaterdag in 't Posthuis in Heerenveen, zondag in Theater De Kom in Nieuwegein.

Blauw of iets voor aan de muur (7+) door MAX.XM. Tekst: Moniek Merkx. Geestige dialogen tussen twee heren over zieners en kijken, rood en groen en een groot, wit schilderij. Zondag in 't Gouwe Huis in Gouda.

Poppentje on tour (4+) door Speeltheater Holland. Poppentheater met de held uit Villa Achterwerk. Zondag in Theater Bis in Den Bosch, woensdag in Kunstmin in Dordrecht.

Assepoes (6+) door Het Filiaal. De stiefzusjes en de stiefmoeder zijn zalig gemeen. Assepoes en de prins moeten de handen uit de mouwen steken voor hun geluk. Muziektheater van hoog niveau. Zondag in de Twentse Schouwburg in Enschede, 21 januari in De Purmaryn in Purmerend, 25 januari in De Rijswijkse Schouwburg, 30 januari in De Muzeval in Emmen, 1 februari in het Chassheater in Breda.

Pluk van de Petteflet (6+) naar Annie M.G. Schmidt. Muziektheater waarin Pluk en zijn vrienden ten strijde trekken voor een betere wereld, in en rond de Petteflet. Zaterdag in de Stadsgehoorzaal in Kampen, zondag in Schouwburg Deventer, 21 januari in Stadsschouwburg Sittard, 24 januari in De Kolk in Assen, 25 januari in de Twentse Schouwburg in Enschede, 28 januari in De Kampanje in Den Helder, 31 januari in De Willem in Papendrecht, 1 februari in Schouwburg Tilburg, 4 februari in De Meervaart in Amsterdam, 7 februari in De Hanzehof in Zutphen.

De scheepsjongens van Bontekoe (8+). Familiemusical naar het boek van Johan Fabricius. De oude geschiedenis van woeste baren en heldendaden op muziek van Fons Merkies in regie van Peter de Baan. Vanavond en vrijdag in De Maaspoort in Venlo, 17 en 18 januari in De Flint in Amersfoort, 21 januari in het Kennemer Theater in Beverwijk, 23 januari in Stadsschouwburg Eindhoven, 24 en 25 januari in 't Spant in Bussum, 27 en 28 januari in Geert Teis in Stadskanaal, 30 januari in de Twentse Schouwburg in Enschede, 31 januari in Stadsschouwburg Groningen.

OPERA

De Tweeling (6+) door Xynix Opera. Regie: Joke Hoolboom. Twee zangeressen willen beroemd worden in een opera compleet met moord en doodslag. Zondag in de Stadsschouwburg in Utrecht, woensdag in het Kruithuis in Groningen, 25 januari in Parkstad in Nuth, 1 februari in Theater Zwembad de Regentes in Den Haag, 8 februari in Theater de Omval in Diemen, 15 februari in Schouwburg Amstelveen.

DANS

Koreomagi (4+) door Merkx & dansers. Een duet over de magie van dans, rond een mooie tekenfilm gedanst, 1 februari in het Pleintheater in Amsterdam.

TENTOONSTELLINGEN

Een schaap met witte voetjes (2+), een tentoonstelling over wiegeliedjes in Natuurmuseum Groningen. Tot en met 22 augustus 2004; di t/ vr 10-17 za zo 13-17u. Tel. 050-3676170 (www.natuurmuseum.org).

50 Jaar Gouden Boekjes, tentoonstelling over prentenboekenreeks met inmiddels beroemde titels als De Gele Taxi, Pietepaf, het circushondje en Wim is Weg. Tot en met 28 februari in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen; dagelijks van 10-17u. Tel. 0228-351111

(www.zuiderzeemuseum.nl).

Het Grote Sekse-Experiment, de meiden tegen de jongens (8+), interactieve tentoonstelling in het Museon in Den Haag die aan de hand van persoonlijke experimenten inzoomt op de verschillen tussen mannen en vrouwen. De bezoeker ontvangt een armband met een unieke streepjecode. Hiermee wordt de persoonlijke score geregistreerd. Tot en met 21 maart. Tel. 070-3381339 (www.museon.nl).

Max Velthuijs (4+), dubbeltentoonstelling in het Letterkundig Museum in Den Haag over Max Velthuijs, de geestelijke vader van de Kikker-boeken. Tot en met 29 februari (de kindertentoonstelling duurt t/m 1 augustus 2004); di t/m vr 10-17 uur za zo en feestdagen 12-17 uur. Tel. 070-3339666

(www.letterkundigmuseum.nl).

Meer over