Jong Tips

DANS..

THEATER

Jongeren Theaterdag, zondag in Rotterdam in Theater Zuidplein. Met meer dan dertig acts op het gebied van theater, dans, cabaret, muziek en straattheater

(zwartekat.nl/jongerentheaterdag).

Repelsteeltje (6+) door Jeugdtheater Hofplein, tekst van Youp van 't Hek. Dronken Dirk verkoopt zijn dochter Fruitella, die uit stro goud kan maken, aan de berooide koning. Regie: Marlou Stolk en Linda Speijer. Tot en met 13 maart in Theater 222 in Rotterdam.

Siegfried de Drakendoder (5+) door Jeugdtheater Hofplein. Over Siegfried de drakendoder, magisch goud en de mooie Rijnmeisjes in een wereld van godinnen en dwergen, strijders en draken. Zaterdag t/m 8 mei in Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam.

De verschrikkelijke stiefmoedershow (6+) door Theatergroep Max. Tekst en regie: Moniek Merkx. Een groots opgezette show over een stiefmoeder die kinderen het licht in de ogen niet gunt, een laffe vader, een moeder die alles doet voor haar vriend en een stiefvader die alleen aan zichzelf denkt. Zondag in de Schouwburg in Arnhem, dinsdag in de Schouwburg in Rijswijk.

Schaap (4+) door Jeugdtheater Sonnevanck. Tekst: Sophie Kassies. Regie: Flora Verbrugge. Rond het schaap spelen twee acteurs, twee zangeressen en twee musici op cello en klavecimbel muziek van Monteverdi, Händel en Purcell. Zondag in het Spoortheater in Nijverdal, woensdag in De Krakeling in Amsterdam.

Lizzy wil meer! (8+) door Theater Artemis. Regie: Floor Huygen. Een voorstelling gebaseerd op interviews met kinderen over de vanzelfsprekenheid van alle techniek die ons omringt: televisie, auto, telefoon, computer. Zaterdag in De Lawei in Drachten, zondag in de Schouwburg in Rotterdam.

Van engelen en aardappelen (7+) door Het Laagland. Regie: Inez Derksen. Regie: Inez Derksen. Juul heeft heel veel vragen, zeker nu haar opa doodgaat. Maar de antwoorden passen niet altijd. Vrijdag in de Twentse Schouwburg in Enschede, zaterdag in De Poorterij in Zaltbommel, zondag in het Laaglandtheater in Sittard, woensdag in De Meervaart in Amsterdam.

MUZIEKTHEATER

De koning is gek (8+) door Xynix Opera. Een lichtvoetig koningsdrama over nachtmerries, raadsels en onvoorwaardelijke liefde naar Shakespeare's King Lear. Zaterdag in de schouwburg in Leiden.

Marie-L (9+) door Stella Den Haag. Tekst en regie: Hans van den Boom. Muziektheater over Marie Louise die in een klein ziekenhuis haar eigen wereld heeft geschapen, 's nachts zingt ze mee met het zoemen van de blikjesautomaat. Vrijdag en zaterdag in de Verkadefabriek in Den Bosch.

Reis naar de steppe (6+) door Max Tak en Max van den Burg. Naar een novelle van Toon Tellegen over een Russische grootvader met bizarre verhalen. Een voorstelling voor neushoorn en orkest. Zondag in de Stadsschouwburg in Nijmegen.

De Zevensprong (7+) is een familiemusical van Dick van den Heuvel naar het boek van Tonke Dragt over een gruwelijke graaf en een verborgen schat. Muziek: Fons Merkies; tekst: Koen van Dijk. Vrijdag in Parkstad Limburg Theater in Kerkrade, zaterdag en zondag in Breda (Chassé).

TENTOONSTELLINGEN

Het feest van Nijntje met een complete wereld van Nijntje. Tekenen en knutselen in de school van Nijntje, poppenkastvoorstelling en boekjes, foto's en een documentaire. Van 24 februari t/m 31 mei in Madurodam in Den Haag. Tel. 070-4162400 (www.madurodam.nl).

Koudekookkunst is een mobiele keuken van Maxime Ansiau waar je in de tentoonstelling Nest leerst hoe je een kleurrijk schilderij maakt van groente en fruit. Zondag in Sandbergzaal van Stedelijk Museum CS van 14 to 16u.

Audiotour Van Gogh Museum (7+), jonge bezoekers van het Van Gogh Museum kunnen gebruikmaken van een audiotour, ingesproken door Frank Groothof; op zaterdag en zondag bestaat de mogelijkheid om o.l.v. een museumdocent deel te nemen aan kinderworkshops (6+). Tel. 020-5705243

(www.vangoghmuseum.nl).

Viking on tour!, kunstenaar Ben van der Meijden maakte zijn eigen Vikingschip, Vikingkostuums en wapens voor Kids Centraal in het Centraal Museum in Utrecht. Op woensdagmiddag en in het weekeinde om 14 uur workshops voor kinderen (6-12). Tot en met 8 mei. Tel. 030-2362362

(www.centraalmuseum.nl).

Paradijs & Co (6+), tentoonstelling over hedendaags Iran met duizend-en-één voorwerpen, verhalen, gedichten, geuren, klanken, smaken en handen die maken. Rondleidingen op woensdagmiddag en zaterdag en zondag vanaf 11 uur; tel. 020-5688233. Zie ook:

www.tropenmuseumjunior.nl.

Bekijk het maar!, een blikverruimende tentoonstelling over visuele waarneming in het Museum voor Communicatie in Den Haag, t/m 20 maart; ma t/m vr 10-17 za zo 12-17u. Tel. 070-3307500 (www.muscom.nl/bekijkhetmaar).

Het Van Kinderenmuseum aan de Haagse Waldeck Pymontkade is een museum met kunst voor en door kinderen. Geopend: wo 14u-17u zo 12-16u; voor jongeren (12+) vr 19-22u. Tel. 070-3236175 (www.zo-en-zo.nl).

Meer over