JONG TIPS

THEATER..

Misschien wisten zij alles (10+) door Dito Dito. De verhalen van ToonTellegen als bijzonder verteltheater door twee Vlaamse acteurs. Zaterdagin Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam.

Koning Aap en zijn vrienden (4+) door Quanzhou Poppentheater en JinjiangHandpoppen Theater. Chinese poppenspelers met allerlei poppen in het kadervan het Amsterdam China Festival. Zondag twee voorstellingen in DeKrakeling in Amsterdam.

Pikkuhenki (6+) door het Doelenensemble en Loes Luca. Muziektheater metteksten van Toon Tellegen en componist Klaas ten Holt in het kader van deKinderboekenweek. Woensdag in De Krakeling in Amsterdam.

Nietes Welles (6+) door Unieke Zaken. Geïnspireerd op het werk van deRussische schrijver Daniel Charms. Een schrijver blijkt plotseling naastde personages uit zijn verhalen te wonen. Daardoor raakt hij verzeild inwel heel vreemde situaties. Vandaag en vrijdag in Alkmaar (Provadja),zaterdag in Den Helder (De Kampanje), zondag in Enschede (Podium Twente),9 oktober in Almere (De Roestbak).

Tot jij mij ziet (16+) door Huis aan de Amstel in regie van JaapSpijkers. Tragi-komedie waarin twee broers worden geconfronteerd met deplotselinge terugkeer van hun vader. Zodra hij zich in hun huis installeertworden de verstikkende en scheve familieverhoudingen duidelijk. Vanavondin Haarlem (Toneelschuur).

Macbeth (6+) door Joep Dorren en Jeugdtheater Hofplein. MacBeth strijdtvoor het koningschap van Schotland. Hij wil oppermachtig worden en gaatdaarvoor over lijken. Een voorstelling over moord, gekte, macht verraad enwaanzin. Vrijdag, zaterdag en zondag in Rotterdam (Jeugdtheater Hofplein).

MUZIEK

Andersendag In de Haarlemse Philharmonie kunnen kinderen en volwassenenzich zondag vanaf 13 uur onderdompelen in sprookjes van Hans ChristianAndersen. Er zijn drie vertelvoorstellingen en een muziektheaterproductiedoor Jeugdtheater Sonnevanck en het Valerius Ensemble. Zie ook:www.philharmonie.nu.

Peuter- en kleuterconcert door het Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. JanWillem de Vriend, zaterdag om 19 uur in Theater aan het VrijthofMaastricht.

MUZIEKTHEATER

Marie-L (9+) door Stella Den Haag en het Residentie Orkest, in regie vanHans van den Boom. De dertienjarige Marie-Louise ligt in het ziekenhuis opsterven. Vlak voordat een engel haar komt halen, vertelt ze nog één keerhet verhaal over haar eerste liefde Wessel. Zaterdag en zondag in Den Haag(Stella).

Het engeltje en het duiveltje (6+) door Sanne de Bakker (tekst) enconcertpianiste Heleen Verleur. Voorstelling rondom hetkinderboekenweek-thema magie. Een gemeen duiveltje probeert de dieren enhet engeltje in het donkere bos bang te maken. Zaterdag om 15.30u inTheatrum Anatomicum in De Waag in Amsterdam.

Ikie hoort van alles (3+) door Tafel van Vijf. Tekst en spel door Hermanvan Baar. Ikie is een klein jongetje met grote oren. Daarmee hoort hijalles en wat hij hoort, doet hij na. Praten doet hij niet behalve met zijnvrienden Vogeltje en Boom. Dan is Vogeltje opeens weg en Boom kaal. Zondagin de Toneelschuur in Haarlem.

Zorro door Jeugdtheater Hofplein. Daniël zou het liefst net als Zorrozijn, de man met het masker en de zwarte cape die strijdt voor de armen enrechtvaardigheid. Maar Daniël durft niets te doen tegen de etters uit zijnklas die zijn vriendinnetje terroriseren. Tot op schoolreisje alles uit dehand loopt. Gespeeld, gedanst en gezongen door Jeroen Rienks en Erik vanVuurde. Zaterdag en zondag in Theater 222 in Rotterdam.

TENTOONSTELLINGEN

Beestachtig mooi (al) Onze kennis van de dierenwereld is in de loop dertijd erg veranderd. Hoe kunstenaars hierop hebben gereageerd en hoe hunkunst ons beeld van dieren heeft beïnvloed, kun je nu met je hele familieontdekken in het Van Goghmuseum. Door dierenmemory te spelen, met deknuffelkussens in het hondenhok te knuffelen en met het dierengeluidenspelte spelen. Ook zijn er interactieve vragen en tekenopdrachten. Van 5oktober t/m 5 februari 2006 in het Van Goghmuseum in Amsterdam(www.vangoghmuseum.nl).

Menseneters (6+) Ben jij bang voor de boze wolf? Via een tocht door eenspannend woud vol beesten ontdek je hoe gevaarlijk leeuwen, tijgers,haaien, krokodillen en wolven voor de mens eigenlijk zijn. Op 4 oktober kunje in de Werkhoek een eigen wolven-, tijger- of leeuwenmasker maken. Van4 oktober t/m 5 juni in het Museon in Den Haag (www.museon.nl).

Frans Hals Museumdag Speciale rondleidingen voor kinderen en ouders ofopa's en oma's en creatieve workshops voor jong en oud. Je kunt buttons enportretten maken. Zaterdag van 11 tot 16u in het Frans Hals Museum inHaarlem.

( www.franshalsmuseum.nl).

Over boeven, biggen en prinsessen...De magische wereld van hetkinderboek met originele tekeningen van de kinderboek-illustratoren AliceHoogstad, Gertie Jaquet, Gitte Spee en Harmen van Straaten, t/m 16 oktoberin Museum Rijswijk. Geopend: di t/m vr en zo 14-17u za 11-17u.(www.museumryswyk.nl).

Kikker & Co (4-12 jr.) poppententoonstelling voor en door kinderen.Breng Kikker of de kraai uit Otje tot leven door er zelf een voorstellingmee te spelen. Of bekijk de handpoppen en marionetten van poppenspeler Rieks Swarte, t/m 17 april 2006 in het Theatermuseum in Amsterdam. Tel.020-5513300 (www.tin.nl).

In Mokum staat een huis (8-12 jr.) over de levende joodse cultuur,opgebouwd als een huis. In alle kamers is iets te doen: Hebreeuwse lettersleren schrijven, matzes bakken en naar muziek of verhalen luisteren, t/m2 oktober in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Tel. 020-5310380(www.jhm.nl).

Meer over