Jomanda spreekt: minuut stilte graag

Goedenavond allemaal, staat op het blocnote geschreven. Ostentatief haalt Jomanda een streep door de woorden. Het is maandagavond 29 maart, 21.00 uur precies....

De eerste woorden na zes maanden zwijgzaamheid (alleen in het buitenland sprak ze wel) zijn teleurstellend: 'Nederland, alles heeft met gevoel te maken.' Het genezend medium, Lady of the light, vindt het geen toeval dat dit moment samenvalt met het overlijden van prinses Juliana. Dat overlijden 'lag vast in de tijd'.

Ze heeft boete gedaan voor Nederland,dat volgens haar doodziek is. 'Ik heb het met liefde gedaan voor het vaderland', zegt Jomanda, in witte jurk, staande op het altaar van de kapel. Ze heeft leren luisteren, kijken, voelen en ervaren. Ja, het dreigt helemaal fout te gaan met Nederland. 'We zijn beland op de drempel van slavernij en onderdrukking', vertelt ze. Maar het is nog niet te laat. Daarom openbaart ze nu haar liefdesboodschap. Het was al voorspeld door haar woordvoerder: 'Ze zal toch niet voor niets hebben gezwegen. Ze komt met een boodschap naar buiten.'

Die liefdesboodschap luidt: 'Nederlanders, zijn jullie bereid om dagelijks om drie uur 's middags een minuut stilte in acht te nemen.' Want stilte leidt tot bewustwording, brengt 'geestelijk iets in beweging'. Jomanda wil dat iedereen dagelijks een minuut zwijgt voor vrede en voor de wereld.

Vervolgens kondigt ze nog een tweede boodschap aan. Maar die zal ze pas op 9 april om 21.00 uur 's avonds openbaren.

In het halfjaar zwijgen heeft ze ervaren dat 'Sylvia Millecams gevoelswereld nog steeds niet wordt begrepen'. Want de actrice heeft zelf de keus gemaakt om geen chemotherapie te ondergaan.

Van het Openbaar Ministerie, dat onderzoek doet naar 'misleiding' van Millecam door Jomanda, heeft ze nog niets mogen vernemen.

Heeft ze overwogen een klacht wegens smaad in te dienen? 'Nee, want dan zou je kwaad met kwaad vergelden.'

Meer over