Jomanda: ‘De echtheid komt altijd boven’

De dood van Sylvia Millecam bracht haar voor de rechter. De vrijgesproken Jomanda trad op voor de mensen die nooit twijfelden aan haar onschuld.

Van onze verslaggever John Schoorl

Eerst is er de dappere panfluitversie van Ave Maria, en haar rondslingerend stemgeluid dat ‘de verbinding met de bron’ aankondigt. Dan is daar in een volgeladen De Stoelemat in Bergen op Zoom, begeleid door luidruchtig applaus en een batterij blaffende honden, Jomanda zelf.

Ze komt van de linkerzijde van het podium, in een sneeuwwit gewaad. Iedereen staat, neemt zijn buurman of -vrouw bij de hand, en houdt de ogen gesloten. Song of light, het welkomstlied gonst door de zaal.

Noem het geen comeback, maar Jomanda (61) is terug in Nederland, rechtstreeks uit Canada. Het moest een keer gebeuren, na haar recente vrijspraak in de zaak rond de dood van actrice Sylvia Millecam. De rechtbank achtte het medium er niet verantwoordelijk voor dat Millecam heeft geweigerd reguliere therapieën te ondergaan tegen borstkanker. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak.

Het medium: ‘De echtheid en de waarheid komen altijd naar boven.’

Ze steekt haar rechterhand op – in de linker heeft ze de microfoon. Uit alle hoeken en gaten komen borden en spandoeken tevoorschijn. Jomanda, gebedsgenezeres in volle actie, is een kanjer, een topper en ze houden van haar. Twee vrouwen in de zaal pakken elkaar vast en huilen om het hardst. Een kopje lente-uiensoep valt om.

Het medium: ‘Jullie zijn mijn grootste cadeau.’

Hier in party- en congrescentrum De Stoelemat zit de harde kern van Jomanda. Zij die erbij waren in Tiel of in Valkenburg. Duizenden brieven en kaarten zou ze hebben gekregen, gedurende de behandeling van de zaak-Millecam. Daarom is ze dus hier, in Bergen op Zoom, zegt haar advocaat Luc Benistant, namens Jomanda die zelf die niet te spreken is. ‘Om publiekelijk haar dank voor die steun uit te spreken. Ze is niet geknakt maar de beschuldigingen hebben haar wel beschadigd, al is ze blij met vrijspraak.’

Het medium: ‘De klap die niet mocht komen.’

Zeker honderd keer heeft Betsy Keijzers (72) een sessie van Jomanda ondergaan. Het begon in de jaren negentig, toen ze worstelde met de dood van haar verongelukte echtgenoot. Tijdens een bloemenhealing hing een roos met het kopje naar beneden, en Jomanda zag in die roos Betsy’s terneergeslagen gemoed. ‘Laat je hoofd niet hangen, hij denkt aan je.’

Sinds die tijd draagt ze altijd een kaartje van Jomanda bij zich, plakt ze voor het slapen gaan een kaartje van Jomanda op haar voorhoofd, en heeft ze een kaartje van Jomanda in haar onderbroek. Hoofdpijn, diaree, een kraakheup of zorgen om haar zoon of kleinkinderen verdwijnen voor Betsy Keijzers uit Oosterhout.

De zes tafels op het podium staan klaar om de liggende uitverkorenen te ontvangen. Maar eerst loopt Jomanda naar de rechterkant van het podium, om daar haar nieuwbakken slogan – een verwijzing naar de zaak Millecam – te onthullen: ‘Raadpleeg altijd een arts.’

Ze krijgt een staande ovatie.

Het medium: ‘Ik zeg het al dertig jaar, maar ik heb het nooit op een bord gezet.’

Betsy Keijzers: ‘Mensen die haar veroordelen zijn nooit op een healing van haar geweest. Ik ben blij dat ze er weer is.’

Jomanda houdt voor het eerst na haar recente vrijspraak weer een 'healing' in Nederland. (ANP) Beeld
Jomanda houdt voor het eerst na haar recente vrijspraak weer een 'healing' in Nederland. (ANP)
Meer over