Joling

Gerard Joling is een begrip, ik kan er ook niets aan doen. Zelfs wie nog nooit een noot van hem heeft gehoord, weet wie hij is – een gezellige zanger uit Schagen, Noord-Holland....

Joling is het oertype.

Gisteren organiseerde Mojo Concerts voor Gerard een klein feestje in de vorm van een persconferentie. Als locatie was gekozen voor Zin, een hip restaurant aan de Loosdrechtse Plassen. Het weer werkte niet helemaal mee – het water lag er grauw en koud bij en er stond een stevige bries die de Heineken-vlaggen deed klapperen – maar verder mankeerde er niets aan. Er was ook een reden voor de feestelijkheden: de maandag ná sinterklaas geeft Joling een groot concert in Ahoy'.

'Lieve mensen, wat leuk dat jullie er zijn', zo opende de zanger de persconferentie. Hij zag er patent uit, gebruind en breed en met zijn haar in een Henk van der Meyden-lok. 'Is er iemand die denkt: ik ga leuk iets vragen, of lul ik de boel zelf aan elkaar? Ja, Irene, schat, zeg het maar.'

Irene Moors van de Carlo-en Irene-show, waar Gerard vaste gast is, durfde het aan: 'Wat ga je doen in Ahoy', Gerard?' 'Dat is een goede vraag, Irene. Het wordt barok en hightech door elkaar heen. En jullie weten, ik hou nogal van ram-en vliegwerk. Ik kan nog niet zeggen hoe, maar ik ga ook vliegen in Ahoy'.' Anders dan gebruikelijk bij persconferenties, zat het onderwerp niet achter een tafeltje – Joling liep gewoon rond met een microfoon.

'Hoeveel gaat een kaartje kosten, Gerard?', vroeg Irene. Behalve een meisje van de NCRV dat straks zou vragen of Gerard Joling wel eens had gebeden, was er niemand die een vraag had voor de zanger. De roddelbladen en camerploegen wachtten tot alles voorbij was en ze 1-op-1-tjes konden doen op het terras, met de plassen pittoresk op de achtergrond.

'42,50', antwoordde Joling na ruggespraak met Mojo, 'en 150 euro voor een VIP-ticket.'

'Wat krijgen we daarvoor, Geer?', riep iemand.

'We richten een Winter Wonderland in, met ditjes en datjes, hapjes en drankjes, een toastje zalm, een glaasje champagne, gezellio', riep Gerard vrolijk en omdat verder niemand iets te vragen had, besloot hij met deze woorden:

'Lieve mensen, het was een kort en krachtig gebeuren. Ik zou zeggen: lekker naar de bar nu, want daar gaat het om in het leven. De duit en de fluit, eten en drinken.'

Applaus.

De aanwezigen deden wat Gerard had gezegd, en spoedig was het gezellig. Hier en daar was een bekend gezicht te ontwaren: Anita Meijer, Hans Klok de goochelaar, René Froger, Caroline Tensen. Ze vermaakten zich kostelijk, net als de vriendinnen van Gerard Joling, een groot gezelschap al wat oudere dames; de meesten blond, met een zonnebril in het haar, een Louis Vutton-tas aan de schouder en Vanessalippen in een iets te bruin en gerimpeld gezicht. Zij hadden hun VIP-kaarten voor de avond na sinterklaas al binnen en aasden nu op Gerards T-shirt, waar Thank God I'm A Vip op stond.

Meer over