Jokowi wint: meubelhandelaar is nieuwe president Indonesië

Joko 'Jokowi' Widodo heeft vandaag de Indonesische presidentsverkiezingen gewonnen. Dat maakte de Indonesische kiescommissie bekend.

De nieuwe president van Indonesië, Joko 'Jokowi' Widodo.Beeld reuters

Jokowi kreeg 53,15 procent van de stemmen. Zijn rivaal, de oud-generaal Subianto Prabowo, kreeg 46,85 procent van de kiezers achter zich. Het is onduidelijk of hij zich bij zijn nederlaag neerlegt.

Volgens Prabowo is er sprake van massale fraude en hij zei eerder vandaag de uitslag juridisch aan te zullen vechten. Zijn advocaat heeft echter verklaard dat het grondwettelijk hof niet de juiste instantie is om over de uitslag te oordelen, en het is niet bekend of Prabowo zijn zaak voor een lagere rechter brengt.

De commissie weigerde eerder op de dag het verzoek van Prabowo om de verkiezingsuitslag twee weken uit te stellen. Prabowo vond dat er eerst een onderzoek moest komen naar beschuldigingen van fraude.

Jokowi, de nieuwe president, komt niet voort uit de politieke elite. Hij was een meubelhandelaar tot hij in 2005 vanuit het niets werd gekozen tot burgemeester van de stad Solo. Daar ontwikkelde hij zich tot de man die een nationaal fenomeen zou worden: een bestuurder die je op straat kunt aanspreken en die nog luistert ook.

Lang geaarzeld
Enkele jaren later werd hij gouverneur van Jakarta. Jokowi heeft lang geaarzeld voordat hij zich kandidaat stelde voor de presidentsverkiezingen. Hij vond de tijd nog niet rijp, hij was pas twee jaar gouverneur en hij had de stad nog lang niet opgeruimd.

Joko Widodo, de nieuwe president van Indonesië, is de zoon van een meubelhandelaar.Beeld afp

Prabowo wil al vijftien jaar president worden en rook zijn kans - waarschijnlijk zijn laatste. Jokowi meende dat de ex-generaal moet worden tegengehouden.

Prabowo Subianto was bevelhebber van het beruchte elitekorps Kopassus en schoonzoon van de dictatoriale president Suharto. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor massamoord in Oost-Timor, voor ontvoeringen en verdwijningen van studentenleiders in 1998 en voor het organiseren van dodelijke rellen en brandstichtingen in dat jaar. In 1999 is hij voor de ontvoeringen uit het leger ontslagen.

Naar Mekka
De campagnes waren fel: de gematigde moslim Jokowi werd door Prabowo weggezet als christen van Chinese afkomst: geen aanbeveling in het land met de grootste moslimbevolking in de wereld. Om de schijn weg te nemen is Jokowi zelfs op bedevaart naar Mekka gegaan.

Door de campagnes raakte het land verdeeld in twee onverzoenlijke kampen. Op dit moment bestaat de vrees voor geweld tussen aanhangers van de twee presidentskandidaten. Prabowo zei echter dat zijn kamp geen geweld zal gebruiken.

De Indonesische presidentskandidaat Prabowo Subianto.Beeld afp
Meer over