Joke van Leeuwen krijgt AKO Literatuurprijs

Joke van Leeuwen (61) heeft maandagavond de AKO Literatuurprijs gekregen voor haar historische roman Feest van het begin. De prijs van 50 duizend euro werd haar uitgereikt in Scheveningen, in het door rukwinden en slagregens omspeelde Museum Beelden aan Zee.

AMSTERDAM - De AKO-jury had al eerder van eigenzinnigheid blijk gegeven door een groot gezelschap van gerenommeerde schrijvers niet eens te nomineren (A.F.Th. van der Heijden, Tommy Wieringa, Margriet de Moor, Arnon Grunberg). Als klap op de vuurpijl besloot ze gisteren ook de gedoodverfde winnaar van de wél genomineerden - Jan Brokken, met zijn historische relaas De vergelding - links te laten liggen. Eerder had Brokken de Libris Geschiedenis Prijs en de NS Publieksprijs aan zijn neus voorbij zien gaan. Naast hem waren Allard Schröder, Martin Bossenbroek, Wouter Godijn en Ilja Leonard Pfeijffer genomineerd voor de AKO-prijs.

Opmerkingsgave en subtiliteit, dat waren de termen waarmee de jury, onder voorzitterschap van de Vlaamse politicus Patrick Janssens, het boek van Van Leeuwen lof toezwaaide. In Feest van het begin volgt ze een aantal personages ten tijde van de Franse Revolutie (1789-1795) in Parijs, zonder dat met zoveel woorden te zeggen. Niet de grote geschiedenis is haar onderwerp, noch de bloedige terreur die op het begin zou volgen, maar het leven van individuen die hopen op vrijheid: een vondelinge, een instrumentmaker, een schilder, een beul. Sterke vrouwen, bijzondere mannen.

In haar lange carrière is Joke van Leeuwen, de in Den Haag geboren dochter van een theoloog, sinds 2002 woonachtig in Antwerpen, al vaak bekroond, zowel voor haar kinderboeken (Iep!, Kukel) als voor haar poëzie. Na de Gouden Ganzeveer (2010) kreeg ze vorig jaar de Huygens Prijs voor haar gehele oeuvre, dat door dwarsheid en helderheid wordt gekenmerkt.

undefined

Meer over