Nieuwsboris johnson

Johnson speurt tussen zijn ministers naar mol die overleg lockdown lekte

Boris Johnson heeft de mobiele telefoons van twee van zijn belangrijkste ministers aan een forensisch onderzoek onderworpen. De Britse premier wil per se te weten komen welke bewindsman hem in een ‘lockdownval’ heeft gelokt door aan de pers te lekken.

Johnson heeft de ‘chatty rat’ onder zijn ministers nog niet gevonden. Beeld AFP
Johnson heeft de ‘chatty rat’ onder zijn ministers nog niet gevonden.Beeld AFP

Johnson had meer bedenktijd gewild voor hij een beslissing nam over een nieuwe lockdown. Maar nadat kranten vorige week zaterdag op basis van een lek over de plannen berichtten, was er voor Johnson geen weg meer terug. Hij zegt de ‘chatty rat’, de ‘loslippige rat’, nog niet te hebben gevonden.

Bij het topoverleg over de coronasituatie waren naast premier Johnson drie ministers aanwezig: Rishi Sunak (Financiën), Matt Hancock (Volksgezondheid) en Michael Gove (zonder portefeuille). Het onderzoek richt zich op de laatste twee, omdat zij groot voorstander waren van een lockdown. Johnson heeft hun telefoons laten doorzoeken. Niet alleen de mobiele telefoons, maar ook de vaste lijnen. Beide ministers ontkennen hun baas voor een voldongen feit te hebben gezet, door bevriende journalisten in te lichten.

Opvallend genoeg heeft Johnson geen veiligheidsexperts gestuurd naar een andere aanwezige die ook een voorstander van lockdowns is: de machtige adviseur Dominic Cummings.

Dubieus

Johnson had meer tijd gewild om de aan hem gepresenteerde cijfers te bestuderen. Inmiddels is gebleken dat de statistieken waarop de Engelse lockdown is gebaseerd dubieus zijn en dat het aantal coronagevallen reeds voor het instellen van de lockdown dalende was. Bijna 500 medici en academici hebben maandag een brief aan 10 Downing Street gestuurd met de waarschuwing dat deze tweede lockdown meer kwaad dan goed doet. Conservatieve kamerleden willen dat de lockdown eerder dan de geplande 2 december wordt beëindigd.

De lekkage en de daaropvolgende lockdown heeft ook de vraag opgeroepen wie nu echt de baas is in Downing Street. Johnson, zijn minister van Volksgezondheid of Cummings? De premier is nu van plan om zijn ministers in verschillende bewoordingen bij te praten over zijn beleidsvoornemens, in de hoop dat lekken beter kunnen worden opgespoord. Wellicht was het beter geweest om deze Sherlock Holmes-achtige truc geheim te houden.

Meer over